Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        15 Temmuz sonrası Türkiye’de çok konu aynı değil. Ülkede çok şey farklı dedik ama özdeki sorunlar aynı.

        Ekonominin zor dönen çarkları, halkın geçim derdi, artan işsizlik... Hatta üretim dünyası daha zorlu, daha çetrefilli. Büyük kuruluşların ve özellikle dış ticaretin yüzü suyu hürmeti ve inşaat sektörünün hareketli çarpan etkisi gemiyi yürütüyor.

        Ki muhtemel bu tespiti sizler yaşayarak görüyorsunuz. Hükümet ek tedbirler almaya çalışsa da OHAL sürecindeyiz ve bu ahval içinde ekonomiye yönelik yapısal önlemler alacak güç yok. Özellikle genç işsizliğin yürek yakmaya başladığını belirterek bugüne soluk olacak çözümler üzerinde durabiliriz. Şimdilik elden gelen budur.

        Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)’nın son zamanlarda ilgi gören desteğinden söz edelim.

        Ortak sorunlara yeni çözümler üretilmesi amacıyla geliştirilen ortaklık modelinde en az 5 işletmenin bir araya gelmesi şartı aranıyor.

        İŞBİRLİĞİ/GÜÇBİRLİĞİ

        İşletmelerin büyüklüğü ya da küçüklüğü bir kriter değil. Bir yıldan bu yana ana kolunda faaliyet göstermeleri yeterli. 5 esnaf da bir araya gelebilir, sanayici de...

        Hammadde, ara mamul, mamul, lojistik ve diğer hizmetleri daha hızlı ve ucuz temin edebilmeleri veya oluşacak benzer katkılar destekleniyor.

        5 işletmenin 3’ü aynı, 2’si farklı iş kollarında birbirini bütünlemeli. Orta, yüksek ve ileri teknoloji alanlarındaki ortak imalata yönelik projeler için 300 bin lirası geri ödemesiz, 1.2 milyonu geri ödemeli olmak üzere 1.5 milyon lira destekte veriliyor. Diğer alanlarda ise 300 bin lirası geri ödemesiz, 700 bin lirası geri ödemeli olmak üzere 1 milyon lira destek veriyor. Projeye konu satın alınacak makine ve teçhizat yerli malı olursa destek oranı yüzde 65’e çıkıyor

        Yüksek teknolojiye yönelik projelerde ise ortak sayısının 3 olması yeterli. Ortaklık gözleri hala korkutsada gelişen sistemler kolaylık sağlıyor.

        İzmir’de ortak lazer kesim alanı, moda tasarım alanı ile ortak beyaz eşya montaj v nakliye işletmesi alanında işbirliği güçbirliği örnekleri hayata geçti.

        Önemli ve farklı bir örnek ise Karşıyalı esnaflardan geldi. 5 esnaf güçlerini birleştirdi. Beyaz eşya servisi sahipleri Kartek ismini verdikleri nakliye ve montaj şirketini kurdu. Aynı noktaya, aynı bölgeden onlarca araç yerine şimdi bir araç çıktığını belirtiyorlar.

        Tasarruf ve istihdam sağladılar. 1 milyon liralık bütçenin 257 bin lirası hibe kalan miktar faizsiz olarak geri ödenecek. Umarım bu ya da başka destekler ekonomiyi hareketlendirir.

        Şu sıralar sokağın sesi ‘yeni soluklara çok ihtiyacım var’ diyor.

        Diğer Yazılar