Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çok konuda ‘Yazık ediyorsunuz İzmir’e’ diye o kadar sık yazdım ki, bunalttığım olmuştur! Yereli, geneli hep nasiplendi bombardımanlardan. Ama inanın ben; kente verilen zararı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kadar ağır dille eleştirmemiştim.

        Vav çok sert!

        Başkan, Toplu Konut İdaresi TOKİ Mavişehir’de yaptıkları bir plan çalışmasını örnek gösterdi ve zehir zemberek devam etti:

        TOKİ ile bir planda mutabık kaldık. Elde edilecek paranın, Kadifekale kentsel dönüşümü dahil olmak üzere kente katkısı büyük olacaktı. Ama koskoca T.C Başbakanlık’a bağlı TOKİ, Kadifekale’de sözünden döndü. Parayı biz verdik ve Uzundere konutlarını satın aldık. Onu geçtik. Mavişehir’de 100 dönüm ve 15 dönüm kamuya terk edilecek açık spor alanları ayrılmıştı. Yoğunluğun düzenleme ortaklık payı olarak TOKİ de bu alanları kamuya terk edecekti. Ancak bu iki arsayı daha sonra TOKİ sattı. Arsayı alanlar bize gelip gittiler; buraya imar veremeyiz dedik. Maalesef her ikisinin de imar çalışması önümüze geldi. Arsa sahipleri, TOKİ’den aldıkları arsanın yüzde 25’ini İller Bankası’na satmış, buraya kamu menfaati bulaşmış. Kamu yararı oluşmuş, imara açılmış.”

        Artık ‘halamın bıyıkları olsa amcam olurdu’ sözünü bir kenara bırakalım diyorum. Çünkü halalar amca olabiliyor! Dolambaçlı yollar dönülüyor, bir bakmışsınız virajı geçen kurtarmış! Başkan eleştiride beni solladı:

        Hangi birini anlatayım? Belediyemizin çevre yolu kenarındaki 100 dönüm tapulu arazisi, ‘Burası mera, Milli Emlak’a geçmeli’ denilerek mahkeme kararıyla elimizden alındı, buharlaştı. Şimdi mera dedikleri bizim araziye, Karayolları Bölge Müdürlüğü için bina ve lojman yapmak istiyorlar. Karayolları sonra bu arazileri AVM projelerine açıyor. Bu toprak, bu doğa, bu memleket, bu insanlar bunu hak etmiyor kardeşim. Yazıktır bu kente...”

        Eyvah köşeyi yakında Aziz Başkan’a kaptırmasak!

        SINIRSIZ YETKİ

        Ülke gerçeği tam burada.

        Eğer dikkate değer bir rant sözkonusu ise engel yok. Çoğu işlem ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle gerçekleştiriliyor çünkü Bakanlığın sınırsız yetkisi var. Konya’dan tanıdığımız Mehmet Özhaseki bakanlıkta pek sessiz kalsa da, sistem alttan alta tam gaz çalışıyor.

        Belediyelerin kentsel dönüşüm düzenlemelerini dahi ancak 2 iki ay bekleyen Bakanlık, üst ölçekli planlama yetkisi ile her alana el koyma gücüne sahip. İstediği yapıyı riskli ilan ederken, öngördüğü alanları TOKİ’ye açıyor.

        Türkiye ‘Yerelden Kalkınma Modeli’ne geçiyor derken sistemi Ankara’ya daha çok bağlanmasının tezatını yaşıyor. Bizler buralarda istediğimiz kadar mücadele edelim kamu eliyle yeşil alanlar dahi satılıyor.

        Evet, Başkan Kocaoğlu’nun çıkışı mühimdir. Kanıtları ortada. Yalnız kalmamalı.

        Ve aynı bir kadın gibi, bir kenti sevmek de sözün ötesini gerektirir!

        Diğer Yazılar