Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sevgili dostum, mesleğimizin güzel gülüşlü insanı Saya Grup Kurumsal İletişim Direktörü Ünal Ersözlü aradı ve grubun bir kuruluşu olan, ilaç üretim fabrikası Pharmactive gezisine davet etti. Grubun inşaat şirketi Folkart’ın yanı sıra, farklı alanlarda atılım içinde olduklarını ve özellikle ilaçta yeni ufuk açacak çalışmalardan söz etti.

        Devrim niteliğindeki çalışmaların merakıyla İstanbul Çerkezköy’deydik. 12 kardeş ve kuzenden oluşan Sancak Grubu Türkiye’nin en büyük ilaç dağıtım ağı Hedef Alliance’ı sattıktan sonra 2006’da bir grup Sancak, hemen Saya Grup’u kurdu. Pharmactiv de 200 milyon doları aşan bir yatırım.

        Gazetecileri, Saya Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sancak, Güney Kore’li misafirleriyle karşıladı. Kısa sürede irili ufaklı 300 ilaç üreticisinin bulunduğu Türkiye’de ilk 5 jenerik üreticisinden biri olan Pharmactive, yıllık 330 milyon kutu kapasiteli, uzay üssünü andıran tesislerden oluşuyor.

        Gelelim ülke ekonomisi için de çığır açacak çalışmaya. Onu da işbirliği gerçekleştirdikleri Güney Koreli Polus Şirketi’nin Başkanı Seung Heon Nam anlattı.

        Gerçekleşen anlaşma ile Pharmactive master hücre kültürüne sahiplik hakkı, biyobenzer ürünlerin üretimi ve dağıtımında söz sahibi olacak.

        Şöyle açalım; dünya, ilaç üretiminde kimyasaldan biyoteknolojik üretime geçiyor. Ve yalnızca 5 ülke biyoteknolojik ilaç üretebiliiyor. ABD, İngiltere, Japonya, Güney Kore, İsviçre. Şimdi Polus ve Pharmactive ortaklığı ile Türkiye 6. ülke olacak.

        KAN KARDEŞLİĞİ

        ‘Biyobenzer ilaç’ olarak tanımlanan bu üretimin bilgileri genetik sır kabul edildiğinden başka ülkelerle paylaşılmıyor.

        Ancak Bay Nam, “Türklere vefa borcumuz” var diyerek ve işbirliğinin adını ‘Kan kardeşliği’ koyarak elde ettikleri bilgileri bize açtı.

        Türkiye’de her yıl 200 gen mühendisi yetişiyor, Güney Kore’de 20 bin. Herşeyden önce, çağın yeni silahı olan biyobenzer ilaçlarda muhteşem bir bilgi dağarcığına sahip olacağız.

        Biyobenzer ilaçların Ar-Ge ve üretimi Güney Kore ve Türkiye’de iki ayrı fabrikada üretilecek.

        Kore’de yatırım sürüyor, aynı yatırım 2018 ortalarında Türkiye’de de başlayacak. Pharmactive 35 mühendisini 1.5 yıllığına Güney Kore’ye gönderiyor.

        Bu, cari açığa dahi etki eden dev bir yatırım olaca.

        İlaç hammaddesini ithal eden Türkiye, yüzde 100 kendine ait yeni çağ ilaçları üretebilecek.

        Ülkenin bu işbirliğinden çok şey kazanacağı açık. Ancak eğer grup bu yatırım için, İzmir’i işaret ederse muhteşem bir şans kapıda demektir.

        Yerli otomobil üretimi için lobiler kuran kent, asıl daha gerçekci, kapıda görünen bu yatırım için kolları sıvamalı.

        Saya Grup bu yatırımla olanaklarını zorlayarak milli bir hamleye hazırlanıyor ve umarız bu dev yatırımı kazandırarak ülkeye olduğu kadar, grup şirketlerinden Folkart’a uğurlu gelen İzmir’e de vefa borçlarını öderler.

        Diğer Yazılar