Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dikkat, bugün İzmir’de termometreler çatlayabilir. Sıcaktan değil, gerginlikten! CHP il başkanlığı seçiminde öyle hararet var ki parti genel merkezinin gözü burada. Görevden alınan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Haznedar’dan fazla ilgi çekiyordur desek yeridir. Sürprizlerle dolu bir il kongresi.

        Emrivaki adaylar, yan yana duran özünde birbirlerinin gözlerini oyacak potansiyelde muhalifler, güç dengesi yaratmak adına yakın arkadaşlarına madik adanlar, ne ararsan var!

        CHP tüzüğü gereği 654 delegenin yüzde 33’ü kadın. İl başkanlığı adaylarından biri de kadın. (En azından bu satırların yazıldığı saate kadar.) Kongreyi takip eden arkadaşıma soruyorum. Kadın adayın kazanma ihtimali olmadığın söylüyor “Bu kurtlar sofrasında bir kadın baş edemez “ diye ekliyor. Gayri ihtiyari “evet” diyorum, başa çıkamaz!

        Alıştırılmışız çünkü

        Sonra bu cevaba takılıyorum. Ne diyorum ben? O adayı tanımıyorum, yeteneğini bilmiyorum. Ama oyun büyüdüğünde, siyaset satrancında hamleler çoğaldığında bir kadın başa çıkamaz algısı ne kadar içimize yerleşmiş. Alıştırılmışız çünkü. Siyasette bir yere gelebilmiş kadınlara bakın, yüzde 90’ı tepeden inmedir. Örgütte tırmalayarak anca kadın kolları başkanlığına gelebilirsin ki, orada da herkesten önce hemcinslerin ayaklarından tutup indirir. Ve maalesef vitrindeki bir avuç ismin dışında, siyasette kadının varlığı çoğunlukla baştakilerin şakşakçısı olmaktan öteye gitmez. İzmir gibi aydın, çağdaş, özgür kadınlarıyla bilinen bir yerde dahi bu tablo değişmez!

        Oysa dünyanın birçok ülkesinde, eşit koşullar yaratıldığı için eşitlik beklentisi görüntüde değil, kafalarda oturur. ABD Merkez Bankası’nı bir kadın yönetiyor mesala Janet Yellen. IMF’yi kadın yönetiyor, Christine Lagarde. Dünya Bankası’nı yine bir kadın yönetiyor, Kristalina Giorgieva. 30 saniyede 82 milyon işlemin yapıldığı Nasdaq’ı bir kadın yönetiyor, Adena Friedman. Rusya Merkez Bankası’nı kadın yönetiyor, Elvira Nabiullina. Dünya Sağlık Örgütü’nü kadın yönetiyor, Margaret Chan. O her gün bakmadan edemediğiniz Facebook’u da bir kadın yönetiyor, Sherly Sandberg. Yahoo, YouTube, Hewlett Packard, Oracle’ın başında da kadınlar var. Say say bitmiyor!

        Biz de bir il kongresi seçiminde dahi başa çıkamaz diyerek baştan ihtimal verilmiyor. Türkiye’de ülkenin en çağdaş kentinin, eşitlikçi temele dayandığını iddia eden partisinde dahi durum budur! Bu yargıları yıkamadığımız, kadın ya da erkek ‘liyakat ve yeteneği’ ön yargılarla boğduğumuz sürece Türk siyasetinde hiçbir şey kolay değişmeyecektir. Yerel ya da genel güçün dayattığı adaylar seçimi kazandığını sanır, bu böyle sürer gider!

        Diğer Yazılar