Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Karın ağrıları günlük yaşamımız içerisinde sıkça karşılaştığımız bir durumdur. Bazen önemsemediğimiz, geçer diye beklediğimiz karın ağrısı cerrahi bir girişimin habercisi olabilir. Karın içi organlardan kaynaklanan bu ağrılar, kaynaklandığı organlara özgü belirtilerle karşımıza çıkmaktadır. Bu ağrılar mide barsak sisteminden, kadın erkek üreme organlarından, böbrek ve idrar yollarından, karaciğer, safra kesesi, dalak gibi organlardan kaynaklandığı gibi, bazı kan hastalıklarında, akciğer ve kaburga rahatsızlıklarından ve hatta zona gibi cilt hastalıklarından da kaynaklanabilir.

        Bunlardan bizim için önemli olan 'akut karın'ağrısı dediğimiz karın ağrılarıdır. 6 saat içerinde aniden başlayan bu ağrılar akut karın ağrısı olarak adlandırılırlar. Bu ağrıya iştahsızlık,bulantı, kusma, karın şişkinliği, gaz çıkaramama, dışkılama yapamama ve ateş de eşlik edebilir.

        Dikkat edilmesi gereken ağrılar;

        Karın sağ üst köşesinde hissedilen ağrılar, karaciğer, safra kesesinde kaynaklanabilir. Yine göbek etrafı ve göbek üst tarafından hissedilen ağrılar mide ve oniki parmak barsağına ait gastrit ve ülser belirtisi olabilir. Karın sol üst tarafında ve yine orta bölümde olan ağrılar pankreas ve safra yollarına, kasık bölgesinde olan ağrılar kadınlarda yumurtalıklara ve idrar yollarına, karın sağ alt tarafında olan ağrı ise apandisitten kaynaklanabilir.

        Karın ağrısında doktora gidilmesi gereken durumlar;

        -Ağrı ani başlamışsa

        -Ağrı şiddetli, tekrarlayıcı ve süreklilik gösteriyorsa

        -Beraberinde bulantı, kusma varsa

        - Dışkıda kan varsa

        -Gaz çıkaramama, dışkılama yapamama durumunda

        -Karında geçmeyen şişkinlikte,

        -Karın ağrısı ile birlikte ateş varsa.

        Unutulmaması gereken bir diğer husus ise ağrının sebebi ortaya konana kadar doktora danışılmadan ağrı kesici ilaç alınmamasıdır. Bu hem ağrıyı maskeler hemde yapılması mutlak olan cerrahi müdahalenin gecikmesine neden olabilir.

        Akut karın ağrılarının en önemli özelliği beraberinde cerrahi bir müdahalenin gelebilecek olmasıdır. Bu nedenle belirtilen özellikleri olan bu karın ağrılarında vakit geçirmeden doktora, gerekirse de hastane acil polikliniklerine başvurulmalıdır. Gecikme yapılacak olan cerrahi müdahalenin tekniğinin değişmesine neden olabileceği gibi kişi içinde hayati önem taşımaktadır.

        Yrd.Doç.Dr.Mehmet Emin Güneş

        Genel Cerrahi, Meme ve Tiroid Cerrahisi Uzmanı

        web: mehmetemingunes.com

        Diğer Yazılar