Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Haşimato nedir?

        Haşimato, Haşimato hastalığı olarak bilinir, kronik tiroidit demektir. Kronik tiroidit, en az 6 aydan beri süren bir tiroid bezi iltihaplanması demektir. Kronik tiroiditin başlıca nedenleri; virüsler, bakteriler, bağışıklık yetmezlikleri ve radyasyondur.

        Haşimatonun soyaçekim ve bağışıklık sistemindeki dengesizliklerden ötürü oluştuğu düşünülmektedir. İyod eksikliği olan yörelerde daha sık görülmektedir.

        Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür, 40-60 yaş arası en sık görülen yaş grubudur.

        Haşimato hastalığı guatrlı ya da guatrsız seyreder. Guatr olması kural değildir. Guatr, tiroid bezinin büyümesi demektir.

        Ne tür yakınmalara yol açar?

        Haşimato hastalığında dile getirilen yakınmalar genellikle hipotiroidi ile ilgilidir. Hipotiroidi, tiroid bezinin yeterince hormon sentez edememesinden ötürü olur.

        Hipotiroidi; üşüme, halsizlik, kansızlık, solgunluk, saçlarda kurumaya yol açar. Deri genelde kurudur, pul pul dökülür. Sürekli hazımsızlıktan, şişkinlikten ve şişmanlıktan yakınılır. Yorgunluk ve ruhsal sıkıntılar karakteristiktir.

        Gerçek bir kilo artışı söz konusudur. Kilo artışı, kas ve yağ kütlesi artışı ile birlikte yaygın ödemden ötürüdür. Bu nedenle fazla kilosu olanlar Haşimato yönünden araştırılmalıdır. Kontrol edilemeyen ödemler, kalp yetmezliğine yol açabilirler.

        Haşimato nedeniyle oluşan şişmanlıkta diyet ve egzersize rağmen bir türlü kilo verilemez. Bu nedenle zayıflama rejimine başlamadan önce tiroid hormon düzeyleri mutlaka ölçülmelidir.

        Nasıl bir yorgunluk olur?

        Haşimato hastaları rahat ve uzun bir uyku alsalar da sabah yorgun uyandıklarını söylerler. Uykuya doyumsuzdurlar, “bıraksanız bütün gün yatarım” diyeni hayli fazladır. Uykusuzluk, gün içinde uyuklamalara ve sık sık esnemelere yol açar.

        Uykusuzluk ve yorgunluk, sinir sistemini etkiler. İçe kapanma, sosyal faaliyetlerini askıya alma, karamsarlık, sık dile getirilen yakınmalardır.

        Nasıl bir hazımsızlık olur?

        Hazımsızlık; karında şişkinlik, geğirme ve inatçı bir kabızlık ile karakterizedir. Kabızlık ise ilaçlara dirençlidir. Kabızlığın uzun sürmesi hemoroid, anal fistül ve anal fissürlere yol açar.

        Kalp-damar sistemi üzerine etkileri nelerdir?

        Dakikadaki kalp atım sayısı genelde düşüktür. Nabzın bu düşüklüğü, çarpıntı ya da tekleme duygusuna yol açar. Kontrol altına alınamazsa kolesterol artışı ile beraber koroner arter hastalığına neden olur.

        Kandaki kolesterol ve trigliserid seviyeleri genelde yüksek seyreder. Kolesterol ve trigliserid düşürücü ilaçlar etkisiz kalırlar. İlaçlar ancak hipotiroidi tedavi edildiğinde etkili olurlar.

        Nasıl teşhis edilir?

        Haşimato; Tiroid ultrasonografisi, kandaki tiroid hormonları düzeyi ve bu hormonlara karşı oluşan antikorların ölçümü ile teşhis edilir.

        Haşimato nodülleri riskli midir?

        Hayır, o kadar riskli değildirler. Haşimato nodülleri yalancı nodüllerdir. Bu nedenle müdahale gereksizdir. Ancak çapı iki santimetreden büyük olan nodüller varsa yakından takip edilirler.

        Nasıl tedavi edilir?

        Hipotiroidi var ise uygun dozlarda tiroid hormonu verilir, yoksa ilaca gerek yoktur. İlaç dozu periyodik takiplerle ayarlanır.

        Tiroid ilaçları nasıl alınmalıdır?

        Tiroid ilaçları aç karına alınmalıdır. Tiroid ilaçları antiasit, demir ve kalsiyumla birlikte kullanılmamalıdır, aksi takdirde emilmezler.

        Diğer Yazılar