Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        —Öksürük nedir?

        Öksürük, hava yollarımıza ait bir reflekstir. Refleks, hava yolları irrite olunca akciğerlerdeki havanın gürültülü bir şekilde dışarı çıkmasına yol açar. Hava yollarındaki bu irritasyona spazm da diyebiliriz.

        Spazm; burun, boğaz ve sinüslerden gelen akıntılardan, bronşlardan gelen salgılardan ya da hava yollarımıza kaçan yabancı cisimlerden ötürü olur.

        —Kaç tür öksürük vardır?

        Sekresyon varlığına göre kuru ve yaş, süreye göre de akut ve kronik öksürüklerden söz edilir.

        Üç haftadan uzun süren öksürüklere kronik öksürük denir. Kronik öksürük yaşam kalitesini düşürür, uykusuzluk ve yorgunluğa yol açar.

        Kuru öksürükler, sekresyon yani balgam içermeyen öksürüklerdir, yaş öksürükler ise balgamla birlikte olan öksürüklerdir.

        Kuru öksürükler genelde üst solunum yollarına ait enfeksiyonlarda görülürler. Nezle ve soğuk algınlığına bağlı öksürükler bu türdendirler.

        Yaş öksürükler, genelde alt solunum yollarına ait enfeksiyonlarda görülürler. Bronşit, bronşektazi, akciğer apsesi, pnömoni, yaş öksürüğe yol açan başlıca hastalıklardır.

        En fazla sekresyon, bronşektazi ve akciğer apsesinde görülür.

        Hastalığa karakteristik olabilir

        Astım öksürüğü yaştır, ancak şiddetli bronş spazmından ötürü balgam çıkarmak oldukça zordur.

        Pnömoni başlangıcında öksürük kurudur. Çok kez kesik kesik öksürülür. İlerlemiş pnömonide ise öksürük yaş ve süreklidir. Sık olarak göğüs ağrısı dile getirilir.

        Kalp yetmezliğinde öksürük genelde yatınca ortaya çıkar. Oturunca ya da ayağa kalkınca hafifler. Öksürükle birlikte pembe renkli balgam görülebilir.

        Psikolojik öksürükler tik haline getirilmiş öksürüklerdir. Anksiyete ve depresyon durumlarında sık görülür.

        —Öksürüğe yol açan ilaçlar nelerdir?

        Öksürüğe yol açan ilaçların önde gelenleri hipertansiyon tedavisinde kullanılan ACE inhibitörleridir. ACE inhibitörü kullananların yüzde 10-15’inde öksürük vardır. İkinci sırada beta blokerler yer alırlar.

        —Reflü öksürüğü nedir?

        Gastroözefajial reflünün(GÖR) neden olduğu öksürüktür. GÖR, üst ve alt solunum yollarının kronik enfeksiyonlarına neden olur. Öte yandan mide fıtığı ve yemek borusu divertikülleri de kuru öksürüğe yol açabilirler.

        —Öksürük nasıl takip edilir?

        Kronik öksürük varlığında öncelikle akciğer grafisi istenir. Duruma göre kan sayımı, solunum fonksiyon testleri, alerji testleri ve akciğer tomografisi talep edilir. Reflü kuşkusunda endoskopi, tümör kuşkusunda ise bronkoskopi yapılır.

        Ne yapmalıyız?

        * Bol sıvı tüketin

        * Odanızı sık sık havalandırın

        * Toz ve polenlerden uzak durun

        * Sigaradan uzak durun

        Kronik öksürük nedenleri

        * KOAH

        *Gastroözefajial reflü (GÖR)

        *Sinüzit

        *Alerji

        *İlaçlar

        *Sigara

        *Kirli hava

        *Kanser

        Diğer Yazılar