Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şişmanlık ne demektir?

        Şişmanlık, vücut yağ oranının artışı ile birlikte vücut kitle indeksinin (VKİ) 30’dan yüksek olması demektir. Vücut yağ oranı, vücut ağırlığının erkeklerde yüzde 15-18’ i, kadınlarda ise yüzde 20-25’idir. Yağ oranı erkeklerde yüzde 25’i, kadınlarda ise yüzde 35’i geçerse şişmanlıktan söz edilir.

        Kaç tür şişmanlık vardır?

        İki tür şişmanlık vardır; elma tipi şişmanlık ve armut tipi şişmanlık. Elma tipi şişmanlık kadınlarda daha sık görülür. Elma tipi şişmanlık, bel ve göbek çevresinde yağ birikmesiyle karakterize şişmanlıktır. En tehlikeli olan şişmanlık budur. Elma tipi şişmanlık menapozdan sonra sık görülür.

        Armut tipi şişmanlık ise kalçada yağ birikmesi ile karakterizedir. Armut tipi şişmanlıkta bel biraz daha incedir ancak kalça genişlemiştir.

        Şişmanlığın riskleri nelerdir?

        Şişmanlık en sık diyabet, kalp-damar hastalığı ve inmelere yol açar. Bunların hepsi de hayati önem taşırlar.

        Şişmanlık yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve kalp-damar hastalıklarına yol açar. Her iki cinste de hormon dengesini bozar. Kadınlarda östrojen, erkeklerde testosteron hormonları azalır. Bu azalma kısırlığa ve cinsel sorunlara neden olur.

        Horlama, nefes darlığı, hazımsızlık, eklemlerde erken yıpranma, gut krizi, safra kesesi taşı, yorgunluk, halsizlik, endişe, depresyon sık görülür.

        Şişmanlık bağışıklık sistemini zayıflatarak infeksiyon hastalıklarına karşı dayanıksızlığa yol açar.

        Neden şişmanlıyoruz?

        Şişmanlığın önde gelen nedenleri hareketsizlik ve kötü beslenmedir. Kötü beslenmek, abur cubur atıştırmak ve yüksek kalorili besinler tüketmektir.

        Hormon bozuklukları, soyaçekim ve bazı ilaçların neden olduğu şişmanlıklar ise daha ender görülen durumlardır.

        İdeal vücut ölçüleri nelerdir?

        İdeal bel-kalça oranı 0.7-0.8 arası olmalıdır. İdeal bel çevresi kadınlarda 84 cm, erkeklerde 94 cm’ dir. İdeal Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 18-25 arasıdır.

        VKİ, vücut ağırlığının, boyun metrekaresine bölünmesiyle elde edilen değerdir (VKİ= kilo/boy m2). VKİ 25-30 arasında ise kilo fazlalığı, 30’dan fazla ise şişmanlık, 40’dan fazla ise tehlikeli şişmanlık söz konusudur.

        Şişmanlık nasıl tedavi edilir?

        Şişmanlığın tek tedavi yöntemi vardır; alınan enerjiyi azaltmak, harcanan enerjiyi ise çoğaltmak. Bunun için de diyet ve spor yapmak yeterlidir.

        Zayıflamak için ilaç kullanmak doğru mudur?

        Hayır, doğru değildir. Öncelik, diyet ve spor olmalıdır. Ancak bunlar yetersiz kalırsa ilaç denenebilir. Çok tehlikeli obezlerde cerrahi girişimler uygulanır.

        İdeal zayıflama süresi ne olmalıdır?

        İdeal zayıflama süresi, vücut ağırlığının yüzde 10’unu 3 ile 6 ay arasında vermek olmalıdır. Bundan daha kısa süreler de kilo vermek risktir, öneren kim olursa olsun rağbet edilmemelidir.

        Ne yapmalıyız?

        Hareketli olun. Televizyon ya da masa başında uzun süre oturmayın. Yürüme alışkanlığı edinin. Gideceğiniz yerden birkaç durak önce inin. Mümkünse asansör kullanmayın, merdiven çıkın. Size uygun bir sporu düzenli olarak yapın.

        Bol su için. Çay, ıhlamur ve bitki çayı tüketin. Kola ve gazoz yerine maden suyu tercih edin. Az ve sık aralıklarla beslenin. Geceleri yüksek kalorili besinler tüketmeyin.

        Şişmanlığa yol açan ilaçlar

        —Kortizon

        —Antidepresanlar

        —Antitiroidler

        —Doğum kontrol hapları

        —Lityum

        —Antihistaminikler

        Diğer Yazılar