Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Safra taşları neden olur?

        Safra taşları, safra kesesi veya safra kanallarında oluşan irili ufaklı taşlardır. Safra taşları başlıca iki nedenden ötürü olur; genetik nedenler ve dengesiz beslenme. Çok düşük kalorili diyet yaparak hızla kilo vermek, en sık rastladığımız dengesiz beslenme tarzıdır. Çocuklarda görülen safra taşları sıklıkla doğuştan kan hastalıkları ile birliktedir.

        Safra taşlarının içeriği nedir?

        Safra taşları kolesterol, safra pigmenti, kalsiyum ve protein içerirler. Bu içeriklerine göre de kolesterol taşları, pigment taşları ve mikst taşlar olarak sınıflandırılırlar. En sık görülenleri kolesterol ve mikst safra taşlarıdır.

        Safra taşları en sık kimlerde görülür?

        Safra taşları en sık orta yaş kadınlarda görülür. Doğum yapmış olanlarda ve östrojen kullanan kadınlarda daha da sıktır. Erkeklerde safra taşlarına daha az rastlanır.

        Pigment safra taşlarının içeriği nedir?

        Pigment safra taşlarının içeriği kalsiyum tuzları, safra ve proteinlerdir. İki tür pigment taşı vardır: Siyah ve kahverengi pigment taşları. Siyah pigment taşları ileri yaşlarda ve beslenme bozukluğu yaşayan kişilerde sık görülür. Kahverengi pigment taşları ise sıkı diyet yapan ve sebze ağırlıklı beslenenlerde görülür. Safra kesesi alındıktan sonra kanallarda oluşan safra taşları, kahverengi pigment taşlarıdır.

        Safra taşları ne tür şikâyetlere yol açarlar?

        Safra taşları genelde sessizdirler, çoğunlukla bir şikayete yol açmazlar. Ses verenleri ise bulantı, gaz ve safra koliğine neden olurlar. Safra kesesi koliği safra kesesi ve kanallarının şiddetli ağrısıdır. Safra kesesi koliği sıklıkla yemeklerden 15-30 dakika sonra başlar. Safra kesesi koliği 3-4 saat kadar sürebilir. Ağrı atakları günlük ya da aylık periyotlarla ortaya çıkar.

        Kronik safra kesesi ağrısı karın sağ üst yarısında ya da göğüs kafesinin hemen altında hissedilir. Aralıklı olarak gelen ve sıklıkla sırta, sağ omuz altına yayılan şiddetli bir ağrıdır. Azalıp çoğalmaz, süreklidir.

        Akut taşlı kolesistit ne demektir?

        Safra kesesi kanalının taş ile tıkanması ve iltihaplanmasıdır. Safra taşı hastalığının ciddi bir komplikasyonudur. Ağrı ile birlikte ateş ve kusmaya neden olur. Akut taşlı kolesistit acil olarak ameliyat edilmesi gereken bir hastalıktır.

        Safra kesesi taşları nasıl tedavi edilir?

        Asemptomatik safra kesesi taşlarının tedavisine gerek yoktur, izlemek yeterlidir. Taşlı kolesistit ve safra koliklerinde ise laparoskopik kolesistektomi uygulanır. Ameliyata engel bir durum varsa safra taşlarını eritmeye yönelik bazı ilaçlar denenir. Kahverengi pigment taşları oldukça yumuşak olduklarından endoskopik yöntemle kolayca parçalanarak çıkartılırlar.

        Diğer Yazılar