Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Osteoartit eklemlerde ağrı ve deformasyonla karakterize bir hastalıktır. Temel sorun eklem kıkırdaklarının bozulması ve yıkımıdır. Osteoartrit, en sık görülen eklem hastalığıdır.

        Soya çeken bir hastalıktır. Yaş, kilo ve mesleki pozisyonlar risk oluştururlar. Osteoartritte yıkılan ve dejenere olan kıkırdaklardır. Bu bağlamda eklemlerin aşırı zorlanması, kıkırdak yıkımından birinci derecede sorumludur.

        Kimlerde görülür?

        İleri yaşlarda sık görülür. 55 yaşından sonra kalça osteoartriti erkeklerde daha sıktır. Kadınlarda ise el parmaklarında özellikle de başparmaklarda daha sıktır. Hangi eklem üzerine yük binmişse o eklemde osteoartrit daha belirgindir.

        En sık ayak ve el parmakları tutulur. Bunu kalça ve diz eklemleri ile bel ve boyun omurları izler. Ayak bileği eklemleri ise pek etkilenmezler.

        Osteoartrite yol açan nedenler nelerdir?

        Bunları risk olarak da adlandırabiliriz. Risklerin en başında eklemlere yönelik ağır yüklenmeler ve elbette aşırı kilo gelir. Bu nedenle aşırı kilolar mutlaka verilmelidir. Sigara ve osteoporoz da kıkırdakların yıkım sürecini hızlandıran risk faktörlerdir.

        Ne tür yakınmalara yol açar?

        Osteoartrit, uzun süre sessiz kalır, hiçbir belirti vermez. Verince de en önemli yakınma ağrı olur. Başlangıçta tek eklem ağrısı vardır.

        İleride diğer eklemler de ağrımaya başlar. En sık sabahları ve istirahat sonrasındadır. Eklemleri kullandıkça ağrı şiddetlenir.

        Eklemlerde şişlik, hassasiyet ve hareketle birlikte çatırtılı sesler algılanır. Eklemlerdeki deformasyon zaman içinde hareket kısıtlamasına yol açar.

        Nasıl tedavi edilir?

        Osteoartriti tedavi eden bir ilaç yoktur. Bilinenler sadece ağrıyı hafifletmeye yöneliktirler. Kıkırdak yıkımını önleyen ya da yapımını sağlayan tedaviler henüz deneme safhasındadır.

        En yararlı tedavi fizik tedavidir. İlerlemiş olgularda eklem fonksiyonlarını düzeltmek amacı ile ortopedik cerrahi girişimler yapılır. En ileri aşamada protez tercih edilir.

        Diğer Yazılar