Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Artroz ne demektir?

        Artroz, eklemlerin kronik ağrı ve şişliği demektir. Kireçlenme olarak da bilinir. Artrozda en sık diz, kalça, el, ayak, boyun ve bel eklemleri, en az ise ayak bileği eklemleri tutulur. Artroz ileri yaşların en sık görülen eklem hastalığıdır. Her iki cinste de yaygındır. Kalça artrozu 55 yaş üzeri erkeklerde, el parmakları artrozu ise kadınlarda daha sıktır.

        Artroz neden olur?

        En başta gelen nedenleri eklemler üzerine binen aşırı yük ve eklem travmalarıdır. Ayrıca romatoid artrit ve gut hastalığı da artroza yol açan nedenlerdir. Eklem yüklenmesi, aşırı kilo, yaş ve mesleki faktörler nedeniyle eklemin zorlanması demektir. Önce eklem kıkırdakları harap olur. Kıkırdakların harap olması eklem fonksiyonlarını bozar. Kıkırdakların tahrip olarak kemiklerin üst üste binmesi ise ağrılı deformasyonlara yol açar.

        Kimler risklidir?

        Ailesinde artroz ve romatoid artrit olanlar risklidirler. İlerlemiş yaş, mesleki zorluk, geçirilmiş travmalar, duruş bozuklukları diğer risk faktörleridir. Artroz uzun süre sessiz seyreder. Hiçbir belirti vermeden ilerler. Sessizliği bozan ilk ses eklem ağrısı olur.

        Artroz ne tür yakınmalara yol açar?

        Başlangıçta tek eklem ağrısı vardır. Zamanla diğer eklemler de ağrıya iştirak ederler. Eklemlerde şişlik, hassasiyet ve hareketlesürtünme sesi vardır. Şekil bozukluğu, eklem hareketlerini kısıtlamıştır.

        Artroz ağrısı en sık sabahları dile getirilir. Söz konusu ağrı, eklem hareketleri ile şiddetlenir. Kronik vasıfta ancak dayanılır bir ağrıdır.

        Artroz nasıl teşhis edilir?

        Hasta yakınmaları ve muayene bulguları artroz tanısı koymak için yeterlidir. Romatoid artrit ve gut hastalığı, röntgen ve kan tahlilleri ile ayırt edilir.

        Fizik tedavi yararlı mıdır?

        Evet, fizik tedavi yararlıdır. Fizik tedavi, bilinçli spor ile desteklenir. Kalp-damar hastalığı ya da hipertansiyon var ise dikkatli davranmak gerekir.

        Cerrahi tedavinin özelliği nedir?

        Tıbbi ve fizik tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda protez uygulanmasıdır. Protez, en sık diz eklemleri için tercih edilir.

        Ne yapmalıyız?

        Şişmansanız zayıflayın

        Sigara içmeyin

        Spor yapın

        Dengeli beslenin

        Nasıl tedavi edilir?

        Artrozu tedavi eden bir ilaç yoktur. Bilinen ilaçlar sadece ağrıyı hafifletirler. Kıkırdak yıkımını önleyen ya da kıkırdak yapımını sağlayan ilaçlarla tedavi ise henüz deney aşamasındadır. Etkinlikleri ve olası yan etkileri henüz tam bilinmemektedir. Çok ilerlemiş artroz olgularında cerrahi tedavi uygulanır.

        Diğer Yazılar