Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Lenf bezi büyümesi lenfadenopati olarak tanımlanır. Lenfade-nopatilerin çoğu iyi huyludur. Nadiren kansere yol açanları da vardır. Bu nedenle yakından takip edilirler.

        Çapı bir santimetere altında olan lenf düğümleri risk taşımazlar. 1.5 santimetre üzerinde olanlar ise dikkatle izlenirler. Yüzeysel lenfadenopatilerin tanısı ve takibi elle muayene ve USG ile yapılır.

        Karın içi ve göğüs boşluğundaki lenfadenopatiler ise USG ve bilgisayarlı tomografi ile takip edilirler. Göğüs boşluğunda 1.5 santimetre, karın boşluğunda 2 santimetreyi geçen lenfadenopatiler patolojik olarak kabul edilir, ileri tetkik ve takibe alınırlar.

        Lenf bezlerinde büyüme yalnızca boyun, koltuk altı ya da kasıklarda olabileceği gibi tüm vücuda da yayılmış olabilir. Yaygın büyümeler daha ciddi hastalıklara işaret eder. Bu nedenle öncelikle AIDS ve kanser taraması yapılır.

        Öte yandan diş çürükleri ve üst solunum yolu enfeksiyonları da lenf bezlerinde büyümeye neden olurlar.

        Lenf bezi nedir?

        Lenf bezi, pirinç tanesinden zeytin tanesine kadar değişen boyutlarda bir bezdir. Yüzeysel ya da derin, vücudun her tarafına dağılmıştır. Yüzeysel olanları boyun, koltuk altı ve kasıklardadır. Lenf bezleri, lenf damarları ve lenfatik dokudan oluşan sisteme lenfatik sistem denir. Lenf damarları içindeki lenf sıvısının görevi bağışıklık hücrelerimizi taşımaktır. Lenf dokusu ise bademcikler, dalak, apandiks ve ince bağırsakların iç yüzünü döşeyen dokudur. Lenf bezleri, vücud sıvılarına karışan yabancı maddeleri süzer. Böylece bir yandan zararlı maddeleri yok ederken öte yandan bağışıklık sistemini güçlendiren antikorlar üretir.

        Nasıl takip edilirler?

        10-15 gün içinde ortaya çıkan lenf bezi büyümeleri, genelde bakteri ya da virüs kaynaklıdırlar. Üç haftadan daha uzun sürenlerde tüberküloz ve lenfoma olasılığı vardır. Birkaç yıllık büyümeler ise parazit ve tüberküloz düşündürür. Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar lenf bezlerini büyütebilir. Bunlar fenitoin, penisilin, sefalospirin ve kaptopril grubu ilaçlardır. Böylesi durumlarda ilaçlar kesilerek lenf bezleri takibe alınır.

        Lenfoma nedir?

        Lenfoma çok hızlı seyreden bir lenf kanseri olmakla birlikte tedavisi diğer kanserlerden daha yüz güldürücüdür. Bu yüzden erken tanı son derece önemlidir. Çocukluk çağından ileri yaşa kadar her dönemde görülür. Büyümüş lenf bezleri Lenfomanın tipik bulgusudur.

        Büyümüş lenf bezleri gözle görülür, elle tutulur boyutlarda olmasına rağmen genelde ağrısızdırlar. En sık boyun, kasık ve koltuk altı lenf bezlerini tutulur. Uzun süren ateş ve gece terlemeleri sıktır. Ayrıca iştahsızlık, zayıflama, kaşıntı, aşırı yorgunluk dile getirilir. Lenfomanın nedeni bilinmemektedir. Aşırı yorgun, kimyasal maddelere maruz kalan, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde daha sık görülür.

        Hodgkin Hastalığı nedir?

        Bir tür lenfoma olan Hodgkin hastalığında lenf bezleri hareketli, diğer lenfomalarda ise hareketsizdir.

        Lenfadenopati nedenleri

        Enfeksiyon

        Toksoplazma

        İnfeksiyöz Mononükleoz

        AIDS

        Lenfoma

        İlaçlar

        Romatizma

        Lenfadenopati yapan ilaçlar

        Fenitoin

        Beta bloker

        Kaptopril

        Sefalospirin

        Penisilin

        Kinidin

        Diğer Yazılar