Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sistit ne demektir?

        Sistit, mesane (idrar kesesi) iltihaplanması demektir. En önde gelen nedeni koli bakterileridir. Koli bakterileri dışkıda bol miktarda bulunurlar, dışkılama esnasında kasık aralarına ve oradan mesaneye bulaşırlar.

        İdrar yollarında taş, vajinal yolla kullanılan ovül ya da kremler, sistite yol açan diğer nedenlerdir. Nadiren tüberküloz ve mantar enfeksiyonlarının da sistite yol açtığı bilinmektedir.

        Sistit, her yaş ve cinste görülür. Ancak kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir.

        Her dört kadından biri hayatının bir döneminde sistit geçirmektedir.

        Kadın üreme organları, anatomik olarak erkeklerden daha kısa ve anüse yakın olduğundan cinsel ilişki esnasında ya da idrar yaparken kasıklardaki bakteriler kolayca idrar yollarına bulaşırlar.

        Ne tür yakınmalara yol açar?

        İdrar yaparken yanma/sızlama duygusu, sık idrara çıkmak, idrarını tutamamak, idrarda renk değişikliği başlıca yakınmalardır. İdrar koyuluğu sıklıkla mesane kanamasından, bulanık idrar ise enfeksiyondan ötürüdür.Hamilelerin yüzde sekizinde idrar yolu enfeksiyonu görülür. En sık görüleni ise sistittir. Riskli süreç 22. haftada başlar. Bu dönemde idrar yollarının düz kasları gevşerken, gebelik hormonları da mesane reflüsüne yol açarak sistite ortam hazırlar.

        Balayı sistiti ne demektir?

        Evliliğin ilk günlerinde görülen sistittir. Nedeni cinsel ilişkidir. Cinsel ilişki ile kasık bakterileri mesaneye bulaşırlar. Önlemek için ilişki öncesi ve sonrası mutlaka duş alınmalıdır. İlişkiden sonra da mesane tam olarak boşaltılmalıdır.

        İnterstisiyel sistit ne demektir?

        Hiçbir nedenin gösterilemediği kronik sistittir. İdrarda gizli ya da açık kanama vardır.

        Mesane kaslarında nedeni bilinmeyen bir kalınlaşma söz konusudur.

        Duyarlı ve sosyal yönden aktif, orta yaş kadınlarda daha sık görülür. Kesin tanı sistoskopi ile konur. Sistoskopide mide ülserine benzer lezyonlar vardır. İnterstisyel sistit, tedaviye dirençli olup, antialerjik ilaçlardan yarar görenler vardır.

        Sistit nasıl tedavi edilir?

        Tedavide gram negatif bakterilere etkili antibiyotiklerden biri tercih edilir. Florokinolon grubu antibiyotikler en sık tercih edilenidir. Basit sistit için üç günlük tedavi yeterlidir.

        Sistit, 1-2 hafta içinde ayni bakteri ile tekrar ederse uzun süreli tedaviye geçilir. Bu tedavi altı haftadan önce kesilmez.

        Eğer altı ay sonra enfeksiyon, farklı bir bakteri ile tekrarlarsa kısa süreli antibiyotik tedavisi uygulanır.

        Ne yapmalıyız?

        Günde en az 2 litre su için. İdrarınızı tutmayın, uygun olan her yerde idrar ihtiyacınızı giderin. Banyo yaparken küvete oturmayın, ayakta yıkanın. Tuvalet temizliğinizi önden arkaya doğru yapın.

        İç çamaşırlarınızı pamuklu ve paçalı seçin. Dar pantolon giymeyin. Cinsel ilişkiden sonra idrarınızı yapın. Cinsel ilişkiden önce ve sonra mutlaka duş alın.

        Diğer Yazılar