Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kaç çeşit baş ağrısı vardır?

        Fonksiyonel ve organik olmak üzere başlıca iki grup baş ağrısı vardır. Uluslararası Baş Ağrıları Derneği, bu iki grup altında 170’e yakın baş ağrısı tanımlamaktadır. En sık görülenleri fonksiyonel baş ağrılarıdır ki bunlar organik bir nedene bağlı olmayan baş ağrılarıdır. Beyni besleyen büyük damarlar, beyin zarları, kulaklar, burun, göz, dişler, sinüsler, ense ve sırt kasları ağrıya duyarlı olan organlardır. Ağrı ile ilgili tüm duyuları sentezleyen beyin ise ağrılara duyarsız bir organdır.

        Gerilim baş ağrısı nedir?

        Gerilim baş ağrısı ani değil yavaş gelişir. Giderek şiddetlenen ağrı hiçbir zaman dayanılmaz değildir. Ancak bir kez başladı mı kolay kolay kesilmez, uzun süre devam eder. Gerilim baş ağrısında en sık ifade edilen kafada sıkışma ve baskı duygusudur. Çok kişide omuz, boyun, sırt ve kol ağrıları da dile getirilir. Yalnızca çene ağrısı ya da göz kapaklarında yorgunluk olarak ifade edilen atipik yakınmalar da gerilim türü baş ağrısıdırlar.

        Zonklama ne anlama gelir?

        Kalp atışlarıyla senkronize bir zonklama duygusu üfürürüm olarak da ifade edilir. Bu tür baş ağrısı migren ve yüksek tansiyonu olanlarda sıktır. Gerilim baş ağrıları ise zonklayıcı değildir.

        Migren nedir?

        Migren, soya çeken zonklayıcı bir baş ağrısıdır. En şiddetli baş ağrısı olarak bilinir ve nöbetler şeklinde ortaya çıkar. Nöbet ve zonklama migrenin karakteristiğidir. Migren krizinde baş ağrısı, bulantı ve kusma olur ve bunlara çok kez görme bozuklukları da iştirak eder. Migren en sık 20-40 yaşları arası kadınlarda görülür. Menstruasyon döneminde daha şiddetli seyreder, 50 yaşından sonra azalır.

        Hangi ağrılar risklidir?

        Hiçbir neden yokken ani olarak başlayan baş ağrıları risklidir. Bilinen baş ağrısı alışılmış yöntemlerle geçmiyor ve giderek şiddetleniyorsa risklidir. Baş ağrısı ile birlikte çift görme ya da görme bozukluğu oluyorsa risklidir. Baş ağrısıyla birlikte şiddetli kusma, ense sertliği, yüksek ateş var ise risklidir.Riskli baş ağrıları hastane koşullarında takip ve tedavi edilmelidir.

        Ne yapmalı?

        *Uykusuz kalmayın

        *Aşırı yorulmayın

        *Dengeli beslenin

        *Sigara ve alkolden uzak durun

        *Gürültüden uzak durun

        *Stresten uzak durun

        Tehlikeli baş ağrıları

        *Aniden gelişen

        *Zamanla şiddetlenen

        *Çift görmeye yol açan

        *Travma sonrası oluşan

        *50 yaşından sonra görülen

        *Boyun sertliği olan

        *Bulantı ve kusmaya yol açan

        *İlk kez olan

        *Ateşle birlikte olan

        *His kaybına yol açan

        Diğer Yazılar