Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Boyun ağrısı neden olur?

        Başımızı eğen boyun ağrısı, çok sık dile getirilen bir yakınmadır. Her üç erişkinden birinde boyun ağrısı vardır.

        En sık boyun kaslarına ve boyun omurlarına ait hastalıklardan ötürü olur. Fibromiyalji ve artroz, bu hastalıkların önde gelenleridir.

        Fibromiyalji, kronik kas ağrısı sendromu olup bir çeşit kas tutulması demektir.

        Boyun tutulması ise boyun kaslarına ait bir spazmdır. Travma, kireçlenme, romatizma ve fıtık, boyun ağrısına yol açan diğer nedenlerdir.

        Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Meslek olarak bilgisayar operatörleri, büro işçileri, öğretmenler ve şoförler daha sık etkilenirler.

        Boyun tutulması nedir?

        Sert ya da yüksek yastıkta uyumak, sabit bir pozisyonda uzun süre kalmak, ani boyun hareketleri yapmak, boyun tutulmasına yol açar. Boyun tutulmasında başı sağa ya da sola çevirmek çok zordur, boyun adeta kilitlenmiştir.

        Post travmatik boyun ağrıları nedir?

        Post travmatik boyun ağrıları spor ya da trafik kazalarından sonra görülür. Başın öne ve arkaya doğru hızla savrulması, boyun omurları ve kaslarını zedeler. Kazadan aylar, yıllar sonra boyun ağrısı ortaya çıkar. Ağrı, omuz ve kollara yayılarak uyuşmalara neden olabilir. Başın öne ve arkaya eğilmesi ile ağrı şiddetlenir. Kesin tanı boyun MRG ile konur.

        Nasıl korunuruz?

        İşyerinde molalar verin, sık sık pozisyon değiştirin. Dik durun, dik oturun. Yüzükoyun yatmayın. Yatarak kitap okumayın. Alçak yastık tercih edin. Boynunuzu kütürdetmeyin.

        Boyun ağrısı ciddi bir hastalığa işaret edebilir!

        Bu ciddi hastalıklardan biri kalbe diğeri ise beyine ait olandır. Kalple ilgili olanı sıklıkla koroner arter hastalıklarına ait olup, eforla ortaya çıkar, istirahatle kaybolur.

        Beyin ile ilgili olanı ise ense sertliği ile karakteristiktir, birlikte denge bozukluğu, bulantı ve görme sorunları da olabilir.

        Boyun ağrısı nasıl tedavi edilir?

        Ağrı olduğu sürece istirahat şarttır. Anti romatizmal jeller ve uygun kas gevşeticiler kullanılır. Jeller hafif masajla sürülmelidir, sert masajlar zararlıdır. Boyun tutulmasında sıcak havlu ve sıcak su yastıkçıkları rahatlatıcıdır. Kaplıca ve fizik tedavisi yararlı olabilir. Ciddi boyun fıtığı ya da spinal dar kanal var ise ameliyat gerekir.

        Ne yapmalıyız?

        *Dik durun

        *Dik oturun

        *Yatarak kitap okumayın

        *Yüzükoyun yatmayın

        *Yüksek yastık kullanmayın

        Diğer Yazılar