Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hipertansiyonu olan hastalar için öneriler: Tuzu azaltın, yağlı yiyecekleri tüketmeyi azaltın, alkolü azaltın, fazla kiloları atın, sigarayı bırakın, düzenli spor yapın, sinirlerinize hakim olun

        Hipertansiyon ne demektir?

        Hipertansiyon yüksek kan basıncı demektir. Dolaşımdaki kan hacmi ve artan damar direncinden ötürü olur.

        120/80 mm Hg üzerinde ölçülen tüm değerler hipertansiyon demektir. Buna göre hafif, orta ve ağır şiddette hipertansiyondan söz edilir.

        Hipertansiyon neden olur?

        Sağlıklı damar, esneme kabiliyetine sahiptir. Esneme kabiliyetinin yitirilmesi damar direncini arttırır, bu ise hipertansiyonun en önemli nedenidir.

        Normal kan basıncı nedir?

        Sistolik kan basıncının 120 mm Hg, diastolik kan basıncının ise 80 mm Hg ve altında olması normal kan basıncıdır. Sistolik değer ilk ölçülen değer olup kanın atar damarlarda oluşturduğu basıncı ifade eder. Diastolik değer ise ikinci ölçülen değer olup damar direncini gösterir.

        Çoğu esansiyeldir

        Esansiyel hipertansiyon ne demektir?

        Nedeni bilinmeyen hipertansiyon demektir, buna primer hipertansiyon da denir. Hipertansiyonların çoğu esansiyeldir. Esansiyel hipertansiyon soya çekimseldir.

        Metobolik bozukluklar

        Sekonder hipertansiyon ne demektir?

        Sekonder hipertansiyon böbrek, böbrek damarları, hormonlar, metabolik bozukluklar, ilaçlar, doğuştan damar hastalıkları vb. nedenlerden ötürü oluşan hipertansiyondur. Sekonder hipertansiyon daha az görülür, tedavisinde asıl hastalıklar hedeflenir.

        Uzun yıllar sessiz ve sinsidir!

        Sessizlik ve sinsilik, hipertansiyonun en önemli karakteristik özelliklerinden olup, hiçbir belirti vermeden senelerce gizlenebilir. Çok kez tesadüfen saptanır, bu nedenle çoğu kişi kabullenmek istemez!

        Baş ağrısı ve dönmesi

        Ne tür yakınmalara yol açar?

        Baş dönmesi, baş ağrısı, sersemlik hissi, dengesizlik, ateş basma duygusu, görme bozuklukları dile getirilen başlıca yakınmalardır. Kontrolsüz hipertansiyon kalp, böbrek ve beyinde tahribatlara neden olur. Bu durum kalp krizi, inme ve böbrek yetmezliği ile sonlanabilir.

        Sigarayı bırakın

        Nasıl tedavi edilir?

        Öncelikle düzenli bir yaşam tarzı gerekir. Sigara bırakılmalı, alkol azaltılmalı, şişmanlık varsa zayıflamalı, spor yapılmalıdır. 140/90 mm Hg ve üzerindeki değerlerde ilaç tedavisi gerekir. Şeker hastalarında ve kronik böbrek yetmezliği olanlarda ise 130/80 mmHg, ilaç tedavisine başlanacak düzeydir. Doktorunuzun uygun göreceği ilaç ya da ilaçlar aksatmadan kullanılmalıdır.

        4 grup ilaç vardır

        Hipertansiyon tedavisinde başlıca dört grup ilaç kullanılır. Bunlar diüretikler, beta blokerler, ACE inhibitörleri ve kalsiyum antagonistleridir. Doktorunuzun tercihine göre bunlardan biri ya da birkaçı kullanılır.

        Tansiyon nasıl ölçülür?

        En az 5 dakika dinlenin

        Kolunuzu sıkan giysileri çıkartınız

        Son 15 dakika çay, kahve ve sigara içmeyiniz

        Kolunuzu kalp hizasında tutunuz

        İki dakika ara ile iki ölçüm yapınız

        Neler yapmalıyız?

        Tuzu azaltın

        Yağı azaltın

        Alkolü azaltın

        Fazla kiloları atın

        Sigarayı bırakın

        Spor yapın

        Sinirlerinize hakim olun

        Diğer Yazılar