Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bahar alerjisi nedir?

        Bahar aylarında polenlerin neden olduğu bir alerjidir. En sık kavak, servi, çam gibi ağaç polenlerinden ötürü olur. Bölgemizde mayıs ayından itibaren zeytin polenleri en büyük nedendir. Saman nezlesi olarak da bilinir. Hastalığın görüldüğü organlara göre alerjik rinit, alerjik konjonktuvit isimleri de alır. Yağmurlu havalarda bahar alerjisine ait yakınmalar bıçak gibi kesilir. Bunun nedeni havanın polenlerden temizlenmesidir. Alerjik hastalıklar, dünyada en sık görülen hastalıklar arasında altıncı sırada yer alır. Bahar Alerjisi de alerjik hastalıklar arasında birinci sırada yer alır.

        Kimlerde görülür?

        Genç yaşlarda daha sıktır. Kadın erkek ayrımı yoktur. Ailesel yatkınlık vardır yani soya çeker. Ailede anne ya da babadan birinde alerji var ise çocuklarda görülme olasılığı yüzde kırk, her ikisinde de var ise yüzde seksendir.

        Riskleri nelerdir?

        En riskli olanları solunum yetmezliğine neden olan allerjilerdir. Böyle bir tablo klasik astım tablosudur. Astım, yaşam kalitesini çok düşüren, hayati riski olan ve bu nedenle yakın takip edilmesi gereken bir hastalıktır.

        Bahar alerjisi neden olur?

        Alerjiye neden olan asıl etken ağaç ve çim polenleridir. Polenler erkek çiçek tozlarıdır ve bahar mevsiminde rüzgârın etkisiyle kilometrelerce uzaklara taşınırlar. Çapları küçük olan polenler başta solunum yolları olmak üzere deri ve göz yoluyla vücuda yapışırlar. Yurdumuzda on bine yakın bitki türünden bin kadarının alerjiye neden olduğu bilinmektedir.

        Polen dışı alerjenler nelerdir?

        Polen dışı alerjenler küf, gıda, parfüm ve ev tozlarıdır. Ev tozları içinde yaşayan akarlar son derece rahatsızlık verici allerjenlerdir.

        Ne tür yakınmalar olur?

        Hapşırma, öksürük, göz yaşarması, burun akması, göz ve burunda kaşınma, damak ve gırtlak kaşıntısı, hışırtılı ya da hırıltılı nefes alma başlıca yakınmalardır. Burun akıntısı su gibidir. İlerlemiş olgular astım krizlerine yol açabilir. Deri yoluyla polen teması deride kızarma, kabarma ve kaşıntıya neden olabilir. Genel bir halsizlik, bedensel ve zihinsel yorgunluk vardır. Bahar alerjisi, bakteri yada virüslerin işe karışmasıyla nadiren kronik sinüzit ve otite yol açabilir.

        Bahar alerjisi olanlar nasıl korunmalıdır?

        Polenlerin havada yayılma saatleri 05:00-10:00 arasıdır. Bu saatler arasında sokağa çıkılmamalı, ev havalandırılmamalıdır. Ev havalandırmaları 12:00 den sonra yapılmalıdır.

        Eve gelir gelmez kıyafetler değiştirilmeli, hiçbir eşya yatak odasına sokulmamalıdır.

        Tepeden tırnağa duş alınmalı, burun deliklerine kadar suyla temizlenmelidir.

        Giysiler silinmeli, yıkanabilecek olanları yıkanmalıdır. Gözlük bol su ile yıkanmalı, ayakkabılar iyice silindikten sonra kapalı bir ortamda muhafaza edilmelidir.

        Gündüz gözlük ve şapka takılmalı, ev ve araç camları kapalı tutulmalıdır. Ev ve araçlarda polen filtreli klimalar kullanılmalıdır.

        Giysiler açık havada değil ev içinde havalandırılmalıdır.

        Ağaçlık alanlarda dolaşılmamalı, deniz kıyıları tercih edilmelidir.

        Parfüm ve deodorantlardan uzak durulmalı, çarşaf ve yastık kılıfları her gün değiştirilmelidir.

        Tanı ve tedavisi

        Hastalık tablosu tanı koymak için yeterlidir. Gerekirse kan ve deri testi yapılır. Tedavide esas olan koruyucu önlemlerdir. Gerekirse antihistaminik ilaçlar kullanılır, acil durumlarda kortizon uygulanır. İnatçı olgularda aşı tedavisine geçilir. Tedavi ve koruyucu önlemler bahar mevsimince sürdürülmelidir.

        Ucuz ve güvenli burun yıkama suyu

        1 litre suya 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat atıp karıştırın. Bu su ile günde 3-4 defa burun lavajı yapın. Ucuz, zahmetsiz ve güvenlidir.

        Diğer Yazılar