Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuncay Filiz, yaz günlerinde yaşanabilecek sıcak çarpması ile ilgili uyarılarda bulunarak, “Sıcak çarpması sıcağa bağlı acil hastalıklar arasında en ciddi olanıdır. Havadaki nem oranı yüzde 60’ı geçtiğinde hayati tehlike söz konusudur” dedi

        Sıcak çarpması, aşırı sıcakların yaşam fonksiyonlarımızı bozacak derecede etkili olması demektir. Bu aynı zamanda vücudumuzun termoregülasyon mekanizmasının bozulması anlamına gelir. Termoregülasyon, beden ısımızı düzenleyen bir mekanizma olup ayarı beynimiz tarafından yapılır. Sıcak ve soğuk etkilere karşı duyarlı olan bu mekanizma sayesinde sıcakta vücut ısımız düşer, soğukta ise yükselir. Böylelikle vücut ısımız 36.8 +- 0.4 derece arasında dengede tutulur. Vücut ısımız 41 dereceyi aşarsa beyin hücrelerimizde ciddi tahribatlar oluşur ve termoregülasyon mekanizması devre dışı kalır.

        Sıcak çarpması sıcağa bağlı acil hastalıklar arasında en ciddi olanıdır. Havadaki nem oranı yüzde 60’ı geçtiğinde hayati tehlike söz konusudur.

        Sıcak çarpması bulguları nelerdir?

        Ateş çok yüksektir, 41 derecenin üzerine çıkar. Aşırı terleme su kaybına yol açar. Tuz ve sıvı kaybı ile solunum sayısı artmıştır, nefes darlığı oluşur, nabız hızlanır, tansiyon düşer, baş ağrısı, bulantı, kusma ve baş dönmesi olur. Gerekli önlemler alınmaz ve tedavi edilmezse bilinç kaybı olur ve bu süreç komaya kadar gidebilir.

        En çok kimler risklidir?

        Sıcak çarpmasında herkes risklidir, ancak kalp-damar hastaları, yaşlılar ve sürekli ilaç kullananlar daha yüksek risk altındadırlar. Risk oluşturan ilaçların başında beta blokerler, tranklizan ve diüretikler gelir. Bu ilaçları kullananlar yaza başladığımız şu günlerde mutlaka doktorları ile iletişim kurmalıdır.

        Sıcak çarpmasında ilk müdahale olarak ne yapmalıyız?

        İlk işimiz sıcaktan etkilenen kişiyi serin ve gölge bir yere almak olmalıdır. Üzerindeki giysileri çıkartmalı, ateşini ölçmeliyiz.

        Ateşi ani düşürmeyin!

        Ateş 40 derecenin üzerine çıkmışsa tüm vücut ılık suya batırılmış sünger ya da çarşaf ile silinmelidir. Ateş 39 dereceye indirilince soğutma işlemi yavaşlatılmalıdır. Dikkat! Ateşin ani olarak düşürülmesi doğru değildir. Bu nedenle buz ya da aşırı soğuk kompres uygulamaktan kaçının. Tüm çabalarınıza rağmen ateş düşmez ve bilinç bulanıklığı devam ederse mutlaka hastaneye sevkini sağlayınız.

        İlk yardım

        Hastayı serin bir ortama alın

        Giysilerini çıkartın

        Ateşi yüksek ise

        Ilık suya batırılmış sünger ile vücudunu ıslatın

        Ateş 39 derecenin altına düşünce soğutma işlemine son verin

        Tansiyonu düşük ise

        Sırt üstü yatırın

        Bacaklarını yukarı kaldırın

        Bilinç bulanık ise

        112’yi arayın, hastaneye sevkini gerçekleştirin

        Bilinci yerinde ise

        Tuzlu ayran ya da soda içirin

        Sıcak çarpmasından nasıl korunuruz?

        *Açık renkli, bol giysiler giymeliyiz

        *Serin mekanları tercih etmeliyiz

        *Alkolü azaltmalıyız

        *Yağsız, hafif yemekler tüketmeliyiz

        *Her gün en az 2.5 litre su içmeliyiz

        Nelere dikkat etmeliyiz?

        *Şapkasız dolaşmayın

        *Saat 10.00 ile 15.00 arası sokağa çıkmayın

        *Ağır spor yapmayın

        Sıcak çarpması ne tür yakınmalara neden olur?

        *Baş ağrısı

        *Baş dönmesi

        *Yüksek ateş

        *Bulantı

        *Bilinç bulanıklığı

        Diğer Yazılar