Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kolesterol yüksekliğinin en başta gelen nedeni vücut tarafından aşırı derecede sentez edilmesidir. Bunda soyaçekim ön plandadır. Çok fazla kolesterol tüketimi ikinci nedendir. Ayrıca bazı hastalıklar ve ilaçlar da kolesterol yükselmesine neden olurlar

        Kolesterol, vücudumuzun hücrelerini çevreleyen hücre zarlarının ham maddesidir. Kolesterol olmazsa ne hücre ne yaşam mümkündür. Öte yandan kolesterol enzim ve hormonlarımızın da ham maddesidir. Kandaki kolesterolün büyük bir kısmı karaciğer tarafından üretilir, daha az oranlarda ise doğrudan besinlerle alınır.

        Kolesterol içeren besinlerin hepsi hayvansal besinlerdir yani et ve süt ürünleridir. Sebze, meyve ve tahıllarda ise kolesterol yoktur.

        Kolesterol yüksekliğinin en başta gelen nedeni vücut tarafından aşırı derecede sentez edilmesidir. Bunda soyaçekim ön plandadır. Çok fazla kolesterol tüketimi ikinci nedendir. Ayrıca bazı hastalıklar ve ilaçlar da kolesterol yükselmesine neden olurlar. Bunların başında diyabet gelir, diğerleri hipotiroidi ve kronik böbrek yetmezliğidir.

        Kolesterol yükselmesine neden olan ilaçlar nelerdir?

        Kolesterolü yükselten ilaçların başında diüretikler, beta blokerler, anabolizanlar ve antipsikotikler gelir. Karaciğerde sentez edilen kolesterol, kan dolaşımı ile hücrelere taşınır. Bu taşıma işini kandaki bazı özel proteinler yapar, bu proteinlere lipoprotein adı verilir.

        LDL kolesterol nedir?

        Düşük dansiteli (yoğunluklu) lipoprotein ile taşınan kolesterol demektir. Kötü kolesterol olarak da bilinir. Yüksek düzeylerde LDL kolesterol damar duvarları içindeki ince gözeneklerde birikir, bu birikim damar içi pıhtılaşmaya ve tıkanıklığa yol açar. LDL’nin kötü şöhreti buradan gelir.

        HDL kolesterol nedir?

        Yüksek dansiteli (yoğunluklu) lipoprotein ile taşınan kolesterol demektir. İyi kolesterol olarak da bilinir. HDL kolesterol LDL kolesterol gibi damarlarda birikmez, üstelik biriken LDL kolesterolü önüne katarak süpürür. HDL’nin iyi şöhreti buradan gelir. HDL kolesterolü yüksek olanlarda kalp damar hastalıklarının daha az görülmesi LDL kolesterolü süpürme işlevinden ötürüdür.

        İdeal HDL kolesterol düzeyi ne olmalıdır?

        HDL kolesterol düzeyinin erkeklerde 50 mg/dL, kadınlarda 40 mg/dL nin üstünde olması idealdir. ‘Kolesterol mutlak düşürülmeli’ diye bir şey yoktur. Görüldüğü yerde “vurun LDL’ye!” demek abartıdır. Doktorunuz LDL’yi düşürme kararını taşıdığınız risk durumuna göre verir, yani hem bilimsel hem vicdanidir.

        İdeal LDL kolesterol düzeyi ne olmalıdır?

        Yüksek riski olan kişilerde LDL kolesterol düzeyi 100 mg/dL altında, orta riski olanlarda 130 mg/dl altında, riski az olanlarda ise 160 mg/dL altında olmalıdır. Hipertansiyon, obezite, diyabet ve birinci derece yakınlarında kalp-damar hastalığı olanlar yüksek risklidirler. Bu grupta olanlar ilaçla tedavi edilmelidir. Kolesterolü yüksek olan herkese ilaç verilmez. Çaya, çorbaya statin yok! İlaç ile tedavi, koruyucu önlemlere rağmen kolesterolü düşmeyen, yüksek riski olan kişilerde tercih edilir.

        Ne yapmalıyız?

        Doymuş yağlardan uzak durun

        Lifli besinler tüketin

        Fazla kilolardan kurtulun

        Sigarayı bırakın

        Spor yapın

        İlaç kullanıyorsanız kontrollerinizi aksatmayın

        Diğer Yazılar