Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kandaki kalsiyum miktarının yüksek olması, bulantı, kusma, aşırı yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı, kabızlık, karın ağrısı, aritmi, hipertansiyon, kemik ve eklem ağrılarına sebep olabilir

        Kalsiyum ne işe yarar?

        Kalsiyum bedenimizin tüm hayati fonksiyonları için son derece gerekli olan bir mineraldir. Bir başka deyişle kalsiyum hücrelerimizin canlılığı için olmazsa olmaz olan bir ihtiyaçtır. Bu işlevini gerçekleştirmek için vücudumuzda çözünmüş ve çözünmemiş olmak üzere iki farklı formda bulunur.

        Kemik kırılmasını önler

        Çözünmemiş kalsiyum tuzları kemiklerimize yerleşerek onların güçlenmesini sağlar, osteoporozu ve kolay kemik kırılmalarını önler.

        Kanda çözünmüş halde bulunan kalsiyum tuzları ise tüm hücrelerimizin hayati fonksiyonları için şarttır. Kalp kasları, iskelet kasları, mide barsak kasları, ancak dengeli kalsiyum düzeyleri sayesinde görevlerini yaparlar.

        Vücudumuzun kalsiyum dengesi nasıl sağlanır?

        Paratiroid bezleri, böbrekler, iskelet ve bağırsaklar hep beraber senkronize bir şekilde çalışarak kalsiyum dengesini sağlarlar. Paratiroid hormonu (PTH) ve D vitamini, bu dengeyi sağlamada başrolü oynarlar.

        Hiperkalsemi nedir?

        Kandaki kalsiyum miktarının normalden yüksek olmasına hiperkalsemi denir. Normalde kandaki kalsiyum miktarı yüzde 9-11 mg arasıdır. Bu düzey yaş ve cinse göre esneklik gösterir.

        Hiperkalsemi ne tür şikâyetlere yol açar?

        Çok su içmek ve çok idrara çıkmak kalsiyum fazlalığının neden olduğu en temel şikâyetlerdir. Öte yandan bulantı, kusma, aşırı yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı, kabızlık, karın ağrısı, aritmi, hipertansiyon, kemik ve eklem ağrıları da sık dile getirilen önemli yakınmalardır.

        Hiperkalsemi ne tür hastalıklara yol açar?

        Böbrek taşları sık görülür. İlerlemiş olgularda hipertansiyon, kalp ritm bozuklukları, gastrit, mide-onikiparmak bağırsağı ülseri, kabızlık ve depresyon görülür.

        Kalsiyum neden yükselir?

        En başta gelen nedeni hiperparatiroididir. Diğer nedenler ise yemek borusu ya da kemik metastazı yapmış olan bazı kanser olguları, hipertiroidi, bazı vitaminler ve ilaçlardır.

        Hiperparatiroidi nedir?

        Hiperparatiroidi, paratiroid bezi tarafından aşırı miktarda parathormon (PTH) salgılanması demektir. Hiperparatiroidi; hiperkalsemi, kemiklerde kistleşme ve osteoporoza neden olur.

        Ağrılı osteoporoz karakteristiktir

        Hiperparatiroidi sonucu oluşan osteoporoz alışılmış osteoporozdan farklı olarak ağrılı seyreder.

        Hiperkalsemi nedenleri

        *Hiperparatiroidi

        *Kanser

        *Hipertirodi

        *Böbrek yetmezliği

        *Bazı ilaçlar

        *Tüberküloz, sarkoidoz ve benzeri hastalıklar

        *Susuz kalmak

        Hiperkalsemi yapan ilaçlar

        D Vitamini

        A Vitamini

        Tiazid içeren idrar söktürücüler

        Lityum

        Alüminyum zehirlenmesi

        Ostrojenler

        Diğer Yazılar