Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Saç dökülmesi, vücudumuzda vuku bulan fizyolojik ya da patolojik durumların bir belirtisidir. Bu nedenle dökülmenin altında yatan hastalıkların araştırılmasını zorunlu kılar

        Saç dökülmesi, erkeklerden ziyade kadınları etkileyen ve melankolik duygularımızı körükleyen sorunlardan biri olarak binlerce yıldır güncelliğini koruyor. Oysa evrimine baktığımızda rahatlıkla postumuz diyebileceğimiz bir kıllanma sürecinden geldik bugünlere. Ve şimdi postkıllanma sürecine girmiş bulunuyoruz. Çok gerçekçi bir şekilde simüle ettiğimiz tam bir tüysüzlüğe doğru topuklu adımlarla ilerliyoruz. Sebebi olduğumuz küresel ısınma ise adımlarımıza ivme katıyor. Saç dökülmesi bir hastalık değildir. Saç dökülmesi, vücudumuzda vuku bulan fizyolojik ya da patolojik durumların bir belirtisidir. Bu nedenle dökülmenin altında yatan hastalıkların araştırılmasını zorunlu kılar. Kadınlarda hamilelik ve menopoz sürecinde östrojen hormonların azalması nedeniyle yoğun saç dökülmeleri görülür ki bu, son derece doğal bir duruma işaret eder.

        Erkek tipi saç dökülmesi 15 yaşlarında başlar 30 yaşlarına doğru tamamlanır. Androjen hormonlarının etkisinden ötürü olur ve genetiktir. Erkeklerin yüzde 70’i kadınların ise yüzde 50’sinde erkek tipi saç dökülmesi görülür. Saçlarının yüzde 70’inden fazlasını kaybetmiş erkeklere kel erkek denir. Çoğu kel erkek durumundan hoşnuttur, kendisiyle barışıktır, zaten doğru olanı da budur.

        ZAMANA VE PARAYA YAZIK

        Erkek tipi saç dökülmesinin tedavisi yoktur. Harcanan zamana ve paraya yazıktır. Çok fazla ısrar edenler için önereceğim çözüm, saç protezidir.

        Bağışıklık yetmezliğinde erkek tipi saç dökülmesi, her iki cinste de eşit görülür. Saçlar ile birlikte kaşlar, kirpikler dahil vücuttaki tüm tüyler dökülür. Bağışıklık yetmezliğini düzelten ya da ortadan kaldıran tedaviler ile söz konusu kellik de ortadan kalkar.

        Hangi durumlarda önemlidir?

        *2 aydan fazla sürüyorsa

        *Ele ya da tarağa alışılandan çok geliyorsa

        *Hafif bir çekişle ele 5 den fazla tel geliyorsa

        Saç dökülmesine yol açan hastalıklar nelerdir?

        Saç dökülmesine yol açan hastalıkların en başında anemi yani kansızlık gelir. Diğer hastalıklar ise beslenme bozuklukları, şeker hastalığı, aşırı stres, bilinçsiz diyet programları ve bazı kimyasal maddelerle temastır. Kadınlarda erkek tipi saç dökülmesine bazı over tümörleri, böbrek üstü bezi hastalıkları ve hormonal hastalıklar da yol açar. En fazla saç dökümü sonbaharda görülür. Sanki bir yaprak dökümü gibi kıl dökümü yaşanır. İklimsel değişimin kıl köklerini etkilediği düşünülmektedir.

        Nasıl tedavi edilir?

        Önce, saç dökülmesinin nedeni ve tipi tayin edilerek doğru bir tanı konur. Bunun için bir dizi kan ve idrar tahlilleri yapılır, birlikte saç kökünden doku örnekleri alınarak incelenir. Altta yatan bir hastalık varsa öncelikle bu tedavi edilir. Eksik vitamin ya da mineraller söz konusu ise yerine konur.

        Uyarıyorum! Piyasayı dolduran yüzlerce saç çıkartıcı madde ya da destek ürünlerini doktorunuzun onayını almadan kullanmak zararlı sonuçlara yol açabilir.

        Saç döken hastalıklar

        *Anemi

        *Vitamin, mineral eksiklikleri

        *Şeker hastalığı

        *Beslenme bozukluğu

        *Aşırı diyet

        *Hormon hastalıkları

        Diğer Yazılar