Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Reflü, mide muhteviyatının yemek borusuna ve ağıza kaçması demektir. Bilinenin aksine reflü, bir mide hastalığı değil yemek borusu hastalığıdır. Tedavide anti reflü ilaçlar ve anti asitler kullanılır. Bu ilaçların yan etkileri sanıldığı kadar riskli değildir. Hemen tüm yan etkilerin tedavisi mümkün olduğundan ilaçların kesilmesi gerekmez

        Reflü, her yaş ve cinste görülen bir yemek borusu hastalığıdır. Türkiye’de her 4 erişkinden 1’inde reflü görülmektedir. Kadınlarda, gebelik sürecinde daha sık görülmektedir. Ağza ekşi su ve yemek artıklarının gelmesi en sık dile getirilen yakınmalardır. Göğüs kafesi altında yanma, yutkunma güçlüğü, baskı ve ağrı duygusu dile getirilen diğer yakınmalardır. Ülkemizde ağza ekşi su gelme duygusu, batılı ülkelerde ise yanma duygusu, en fazla dile getirilenlerdir. İnatçı öksürük ve ses kısıklığı da sık görülür. Bu, reflünün neden olduğu kronik farenjit ve larenjitden ötürüdür.

        “Reflü kansere dönüşür mü?” sorusunun yanıtı “Hayır”dır. Bu, çok ender rastlanan bir durumdur. Sırf kanser kuşkusu ile sık aralıklarla yapılan endoskopik takipler son derece anlamsızdır ve gereksiz masraftır.

        Reflüde klinik farklar gibi yöresel farklar da söz konusudur. Reflü yurdumuzda en sık Marmara ve Ege bölgelerinde görülmektedir. En az görüldüğü yöreler ise Güneydoğu bölgeleridir. Bu vesileyle Adana Kebap ve Antep Baklava aklanmış gibi görünmektedir!

        Dar ve vücudu saran sıkı giysiler, karın içi basıncını artırarak reflüye neden olurlar. Bu nedenle reflüsü olanlar korse, dar giysiler ve sıkı kemerden vazgeçmelidir.

        Ses sanatçıları, politikacılar, öğretmenler, imamlar, meslekleri nedeniyle ses kısılmasına en fazla maruz kalanlardır. Ayrıca reflü de söz konusu ise riskleri artar, bu nedenle tedavileri aksatılmamalıdır.

        Tedavide anti reflü ilaçlar ve anti asitler kullanılır. Bu ilaçların yan etkileri sanıldığı kadar riskli değildir. Hemen tüm yan etkilerin tedavisi mümkün olduğundan ilaçların kesilmesi gerekmez.

        Gebelik reflüsü nedir?

        Gebelik esnasında ortaya çıkan reflü ya da önceden var olan reflünün gebelikte şiddetlenmesidir. Sık görülür, her 2 gebelikten 1’inde gebelik reflüsü söz konusudur. Asla sineye çekilmemeli, tedavi edilmelidir. Evvelce sakıncalı olduğu düşünülen anti reflü ilaçlar bugün gönül rahatlığı ile kullanılmaktadır.

        Hangi besinler reflüye yol açarlar?

        *Çikolata

        *Kola

        *Gazoz

        *Tuz

        *Yağlı besinler

        Reflüye neden olan ilaçlar nelerdir?

        *Romatizma ilaçları

        *Kortizon

        *Östrojen

        *Tansiyon ilaçları

        *Osteoporoz ilaçları

        *Bazı antibiyotikler

        Helikobakter tedavi edilmeli mi?

        Helikobakter tedavisi ile reflü arasındaki ilişki güncelde olan ve tartışılan bir konudur. Avrupa’da reflüye bağlı olarak gelişen Barret Özofajit sık görüldüğü ve Helikobakter ile ilişkisi bilindiği için tedavi edilmektedir. Türkiye’de ise pek çok hekim tedaviden yana olmadığı gibi helikobakterlerin reflüden koruduğuna ve iyileştirici vasıfları olduğuna inanmaktadır. Bu nedenle acele karar verilmemelidir.

        Ne yapmalıyız?

        *Gece geç saatlerde atıştırmayın

        *Tuzu azaltın

        *Sigara içmeyin

        *Dar giymeyin

        *Aşırı kilolardan kurtulun

        *Karın kaslarına yönelik ağır egzersizler yapmayın

        *Sakız çiğneyin

        *Akşam yatarken süt içmeyin

        *Aşırı sıcak besinler tüketmeyin

        Diğer Yazılar