Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Prebiotikler, kısa zincirli karbonhidratlardır. Anne sütünde bol miktarda bulunur. İshal ve kabızlığa karşı düzenleyici, kolon kanserine karşı da koruyucudurlar. Dost bakterilerden olan probiotik ise sindirim sistemimize katkı sağlar

        Prebiotik ne demektir?

        Prebiotikler, bir çeşit besin bileşenleridir. Sindirim sistemindeki mikroorganizmaların kalitesi ve kantitesini yükselterek insan sağlığı üzerine olumlu katkıda bulunurlar.

        Prebiotiklerin özelliği nedir?

        Prebiotikler, mide ve ince bağırsaklardan sindirilmeden geçen ve kalın bağırsaklarda yararlı mikroorganizmalar tarafından besin olarak tüketilen lif tabiatındaki maddelerdir. Ancak her lif, prebiyotik özelliği taşımaz. Selüloz ve pektin, lif oldukları halde prebiotik değildir.

        Prebiotiklerin görevleri nedir?

        Prebiotikler, yararlı mikroorganizmaların kalın bağırsağımıza yerleşmesini kolaylaştırırlar. Prebiotik bulunmayan ortamlarda hem yararlı hem de zararlı mikroorganizmalar çoğalabildiği halde prebiotikli bir ortamda genelde yararlı mikroorganizmalar çoğalır. Kısacası prebiotikler, probiotik dediğimiz dost bakterilerimizin besin kaynaklarıdır.

        Yararları nelerdir?

        Prebiotiklerin sağlığımız üzerindeki başlıca olumlu etkileri şunlardır: Laktik asit bakterilerini arttırarak patojen bakterilere karşı direnç sağlarlar. Bağışıklık sistemini uyararak enfeksiyonlara karşı direnç sağlarlar. Kanser metabolizmasını değiştirerek, kanser gelişimini yavaşlatırlar. Bağırsaklardan kalsiyum ve magnezyum emilimini arttırırlar. Karaciğerde trigliserid ve çok düşük dansiteli lipoprotein üretimini azaltırlar. Tip II diyabet hastalarında kan şekerini düşürürler.

        Şişkinlik ve gaza neden olabilir

        Yan etkileri var mıdır?

        Prebiotikler genelde güvenlidir. Şimdiye kadar bir kez inulin anaflaksisi bildirilmiştir. Prebiotikler fazla tüketildiklerinde karında rahatsızlık hissi, şişkinlik ve gaza neden olabilirler, bu etkileri nedeniyle tek başına probiotikler tercih edilebilir. Laktuloz içeren bazı prebiotik preparatlar galaktoz içerdiklerinden laktoz intoleransı bulunan hastalarda tercih edilmezler.

        Yoğurtta bol miktarda bulunur

        Prebiotik kaynakları nelerdir?

        Prebiotikler, kısa zincirli karbonhidratlardır. Anne sütünde bol miktarda bulunurlar. Karbonhidratların kolonda ayrışması sonucu laktat, kısa zincirli yağ asitleri, hidrojen gazı, karbondioksit ve metan gazı oluşur. Bağırsak muhteviyatı asitleşir. Fermente süt ürünleri olarak bildiğimiz kefir ve yoğurtta bol miktarda bulunurlar. Lifli besinlerden pırasa, soğan, kereviz, enginar, muz ve kuşkonmazda bol miktarda prebiotik vardır.

        Doğalları tercih etmeliyiz

        Probiotik ne demektir?

        Probiotik, dost bakteri demektir. Bu dostluk çok kadimdir, gebeliğin son aylarında anne karnında iken kurulur. Sindirim sistemimizde 500’den fazla bakteri türü mevcuttur. Bu mikroorganiz- maların çoğu iyi karakterdedir. Öncelikle doğal prebiotikleri tercih etmeliyiz. Preparat halindeki prebiotikleri ya da sinbiyotikleri ancak mecbur kaldığımızda ya da doktorumuz önerdiğinde kullanmalıyız.

        Sinbiotik ne demektir?

        Prebiotik ve probiotikleri birlikte içeren ürünlere sinbiotik ürünler adı verilmektedir. Sinbiotik ürünler içinde probiotik bakterilerin yaşam süreleri daha uzun olmaktadır. Yoğurt en güçlü sinbiotik besinlerden birisidir.

        Kabızlığa karşı düzenleyicidirler

        Prebiotiklerin avantajları

        * İshal ve kabızlığa karşı düzenleyicidirler

        * Kolon kanserine karşı koruyucudurlar

        * Osteoporoz riskine karşı koruyucudurlar

        * Kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudurlar

        * Mineral emilimini arttırırlar

        * İmmün sistemi güçlendirirler

        * Diş çürüklerine karşı koruyucudurlar

        Diğer Yazılar