Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Palmiye yağı hakkında açıklama yapan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuncay Filiz, iyi beslenme tüyoları da verdi, “Sebze ve meyveleri olabildiğince çiğ tüketin, kızartma ve ızgaralardan uzak durun, besinleri haşlayarak ya da buharda pişirin, sebzeleri en yüksek pişirme ısısı olarak 40-45 derecede pişirin” dedi

        Palmiye yağı nedir?

        Palmiye yağı palmiye ağacının meyvesinden elde edilen bir yağdır. Bitkisel bir yağ olmasına karşın içeriğinin yarısını doymuş yağ oluşturmaktadır. Bu nedenle oda sıcaklığında yarı katıdır ve uzun raf ömrüne sahiptir.

        Palmiye yağını bitkisel yağlardan farklı kılan diğer önemli faktör de tek bir meyvesinden iki farklı yağ üretilmesidir. Yani hem taze meyvesi hem de çekirdeği yüksek yağ içeriğine sahiptir. Bu nedenle son derece verimli bir yağ kaynağıdır.

        Diğer bitkisel yağlara göre üretim maliyetinin çok daha ucuz olması nedeniyle dünyada öncelikle tercih edilmektedir.

        Nerelerde kullanılır?

        Palmiye yağı pişirme yağı olarak margarinlerde ve hazır gıdalarda kullanılmaktadır. Çikolata, cips, bisküvi, dondurma, kek imalatında öncelikle tercih edilmektedir. Ayrıca deterjan, sabun ve çeşitli kozmetik ürünlerin yapımında da palm yağı kullanılmaktadır.

        BM gıda ve Tarım Örgütü(FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ortak kuruluşu olan uluslar arası CODEX Allimentarius Komisyonu tarafından, 17 yemeklik yağ çeşidinden biri olarak kabul edilmektedir.

        Nerede üretiliyor?

        Palmiye yağının ana üreticileri Malezya ve Endonezya’dır. Palmiye üretiminin yağmur ormanı alanlarını ve biyolojik çeşitliliği azalttığı aşikardır. Bu konuda alınan önlemler ise ne yazık ki lafta kalmaktadır. Küresel ısınma artmakta, doğa, yüreğinden hançerlenmektedir.

        Kalp damar hastalıklarına iyi gelir

        Yararları nedir?

        Palmiye yağı tokoferoller, karotenoidler, steroller, fofsolipidler ve koenzymQ10 içerir. Karotenler ve tokoferoller palmiye yağının besin değerini yükseltirler. A ve E vitamini ön maddesi olan bu bileşenler, kalp damar hastalıklarında ve kronik enfeksiyonlarda anti oksidan özellikleri ile olumlu etkilerde bulunurlar. Ancak Rafinasyon ve yüksek ısıda uygulanan kızartma işlemlerinde bu bileşenlerin yapısı da değişikliğe uğrar.

        Palmiye yağının kan şekerini düşürdüğü ve HbA1c seviyesini aşağıya çektiğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur.

        Kalp ve damar hastalıklarına olan olumlu etkisinin yanı sıra doymuş yağ özelliği ile olumsuz sonuçlara yol açtığına dair çalışmalar da vardır. Kolesterol düzeyleri üzerine olumlu ya da olumsuz etkisi hakkında ise tam bir mutabakat yoktur.

        Palm yağındaki yüksek doymuş yağ içeriği tüketicilerin kaygılarına neden olmaktadır. Doymuş yağ içeriği yüzde 44’tür. Tüm yağlarda olduğu gibi palmiye yağında da özellikle nişasta içerikli besinlerin kızartılması sonucu akrilamid formları ortaya çıkar.

        Kısırlığa neden olur

        Akrilamid nedir?

        150 dereceyi aşan yüksek ısıda yağ ile kızartılan ya da kavrulan besinlerde akrilamid adlı bir madde ortaya çıkmaktadır. Bu maddenin kanserojen olduğu, beyin hücrelerinde tahribata yol açtığı ve erkeklerde kısırlığa neden olduğu gösterilmiştir. Anlaşılacağı üzere akrilamid, yalnızca palm yağında değil tüm yağlar için geçerli bir tehlikedir. Çünkü asıl sorun yüksek ısıda kızartma işlevidir. Cips, kraker, bisküvi, patates kızartması, tulumba tatlısı, ayrıca kahve ve ekmek kabuğu yüksek akrilamid içeren besinlerdir.

        Son derece şanslıyız

        Nasıl beslenmeliyiz?

        Dünya Sağlık Örgütü en sağlıklı beslenme şekli olarak nişastasız polisakkarit içeren, düşük glisemik indeksli, karbonhidrat ağırlıklı beslenmeyi önermektedir. Buna en uygun olanı da Akdeniz diyetidir. Bölge sakinleri olarak bizler son derece şanslıyız. Gerçekten de kalp damar hastalıkları ve kanserden ötürü ölümler Akdeniz bölgesinde diğer coğrafyalara göre daha ender görülmektedir.

        Sebzeleri 40-45 derecede pişirin

        Ne yapmalıyız?

        -Zeytinyağının tiryakisi olun

        -Taze besinler tüketin

        -Sebze ve meyveleri olabildiğince çiğ tüketin

        -Kızartma ve ızgaralardan uzak durun

        -Besinleri haşlayarak ya da buharda pişirin

        -Sebzeleri en yüksek pişirme ısısı olarak 40-45 derecede pişirin

        Diğer Yazılar