Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        - Öksürük nedir?

        Öksürük, hava yollarımıza ait bir reflekstir.

        İrrite olan hava yollarımız, akciğerlerdeki havayı gürültülü bir sesle dışarıya atar. Burun, boğaz, sinüsler ya da bronşlardan gelen sekresyonlar (salgılar), hava yollarımıza kaçan yabancı cisimler, irritasyon nedeni olan başlıca etkenlerdir.

        Öksürük esasında bir savunma refleksidir. Bu savunma refleksi, hava yolları ve akciğerlerde yabancı madde ya da sekresyonların birikmesini önler.

        - Kaç tür öksürük vardır?

        Balgamın yokluğuna ya da varlığına göre kuru ve yaş, süresine göre de akut ve kronik olmak üzere iki tür öksürük vardır. Üç haftadan uzun süren öksürükler kronik öksürük olarak kabul edilir. Kronik öksürükler yaşam kalitesini düşürür, uykusuzluk ve yorgunluğa yol açarlar.

        - Kuru öksürük nedir?

        Kuru öksürükler balgamsız, yaş öksürükler ise balgamla birlikte olan öksürüklerdir. Üst solunum yollarına ait enfeksiyonlar genellikle kuru öksürüklerdir. Bu bağlamda nezle, soğuk algınlığına bağlı öksürükler ve psikolojik öksürükler kuru öksürüklerdir. Kuru öksürükler genelde akut öksürüklerdir. Psikolojik öksürükler, tik haline getirilmiş kuru öksürükler olup sıklıkla anksiyete ve depresyon durumlarında görülür.

        - Öksürüğe yol açan ilaçlar nelerdir?

        Öksürüğe yol açan ilaçların önde gelenleri hipertansiyon tedavisinde kullanılan ACE inhibitörleridir. ACE inhibitörü kullananların yüzde 10 ya da 15’ inde öksürük vardır.

        İkinci sırada beta blokerler yer alırlar.

        ———————

        Genelde yatınca ortaya çıkar

        - Yaş öksürük nedir?

        Yaş öksürükler genellikle alt solunum yollarına ait enfeksiyonlarda görülür, bronşit, bronşektazi, akciğer apsesi ve pnömoni bunların başlıcalarıdır. Kronik olan yaş öksürükler arasında en fazla balgam bronşektazi ve akciğer apsesinde çıkarılır. Astım öksürüğü de yaş öksürük olmasına rağmen balgam çıkarmak son derece zordur. Pnömoni başlangıcında öksürük kurudur, ilerlemiş pnömonide yaş öksürüğe çevirir ve sıklıkla göğüs ağrısı da dile getirilir. Kalp yetmezliği de öksürüğe neden olur. Kalp yetmezliği öksürüğe yol açar.

        ———————

        Ciddi sorunlar gizleniyor olabilir

        - Reflü öksürüğü nedir?

        Gastroözefajial reflünün(GÖR) neden olduğu öksürüktür. Tedavi edilmeyen GÖR, üst ve alt solunum yollarının kronik enfeksiyonlarına neden olabilir. Öte yandan mide fıtığı ve yemek borusu divertikülleri de kuru öksürüğe yol açarlar.

        - Öksürük ne zaman risklidir?

        Öksürük 3 haftadan fazla devam ediyorsa risklidir, dikkate alınmalı ve araştırılmalıdır. Sigara öksürüğü genelde sigara içenler tarafından pek önemsenmez. Oysa altında ciddi sorunlar gizleniyor olabilir.

        —————

        Toz ve polenden uzak durun

        - Ne yapmalıyız?

        - Bol sıvı tüketin

        - Odanızı sık sık havalandırın

        - Toz ve polenlerden uzak durun

        - Sigarayı bırakın

        - Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın

        ————

        Sigara ve kirli hava neden olur

        - KOAH

        - Gastroözefajial reflü hastalığı (GÖRH)

        - Sinüzit

        - Alerji

        - İlaçlar

        - Sigara

        - Kirli hava

        - Kanser

        ——————

        Nefes açıcı ilaçlar verilir

        - Ne tür tetkikler yapılır?

        Kronik öksürüğün tanısında başlıca akciğer ve sinüs grafileri, alerji testi, solunum fonksiyon testleri, endoskopi ve uyku testi yapılır. Kronik öksürüklerin çoğu birden fazla nedene bağlıdır.

        - Nasıl tedavi edilir?

        Tanıya göre tedavi edilir.

        Gerekirse antibiyotik, nefes açıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesici ilaçlar verilir.

        En iyi balgam söktürücü ilaç sudur. Günde en az iki litre su tüketilmelidir.

        Diğer Yazılar