Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        - Alerji nedir?

        Alerji, alerjen adı verilen maddelerin vücudumuzda yarattığı kimyasal ve fiziksel tepkilerdir. Alerjenlerin önde gelenleri polen, toz, küf, hayvan tüyleri ve ev tozlarıdır. Alerjik hastalıklar, dünyada en sık görülen hastalıklar arasında altıncı sırada yer alır. Bahar alerjisi de alerjik hastalıklar arasında birinci sırada yer alır.

        - Bahar alerjisi nedir?

        Bahar aylarında polenlerin neden olduğu bir alerjidir. En sık kavak, servi, çam gibi ağaç polenlerinden ötürü olur. Bölgemizde mayıs ayından itibaren zeytin polenleri en büyük nedendir.

        Bahar alerjisi saman nezlesi olarak bilinir. Hastalığın görüldüğü organlara göre alerjik rinit, alerjik konjonktuvit isimleri de alır. Yağmurlu havalarda bahar alerjisine ait yakınmalar bıçak gibi kesilir. Bunun nedeni havanın polenlerden temizlenmesidir

        - En sık kimde görülür?

        Alerji genç yaşlarda sık görülür. Kadın erkek ayrımı yapmaz. Ailede anne ya da babadan birinde alerji varsa çocuklarda görülme olasılığı yüzde 40, her ikisinde de varsa yüzde 80’dir.

        - Riskleri nelerdir?

        En riskli alerjikler solunum yetmezliğine neden olanlardır. Böyle bir tablo klasik astım krizleri ile karakterizedir. Astım, yaşam kalitesini çok düşüren, hayati riski olan ve yakından takip edilmesi gereken bir hastalıktır.

        - Neden olur?

        Alerjiye neden olan etkenler ağaç ve çim polenleridir. Polenler erkek çiçek tozlarıdır ve bahar mevsiminde rüzgârın etkisiyle kilometrelerce uzaklara taşınırlar. Çapları küçük olan polenler başta solunum yolları olmak üzere deri ve göz yoluyla vücuda yapışırlar.

        Ağaçlık alanlarda dolaşılmamalı

        - Bahar alerjisi olanlar nasıl korunmalıdır?

        Polenlerin havada yayılma saatleri 05.00-10.00 arasıdır. Bu saatler arasında sokağa çıkılmamalı, ev havalandırılmamalıdır. Ev havalandırmaları 12.00’den sonra yapılmalıdır.

        Eve gelir gelmez kıyafetler değiştirilmeli, hiçbir eşya yatak odasına sokulmamalıdır.

        Tepeden tırnağa duş alınmalı, burun deliklerine kadar suyla temizlenmelidir, saçlar bol su ile yıkanmalıdır. Giysiler silinmeli, yıkanabilecek olanları yıkanmalıdır. Gözlük bol su ile yıkanmalı, ayakkabılar iyice silindikten sonra kapalı bir ortamda muhafaza edilmelidir.

        Gündüz gözlük ve şapka takılmalı, ev ve araç camları kapalı tutulmalıdır. Ev ve araçlarda polen filtreli klimalar kullanılmalıdır. Hava değişimini dışarıdaki havayı kullanmadan yapan klimalar kullanılmalıdır. Pamuk ve sentetik yorganlar tercih edilmelidir, yünden uzak durulmalıdır. Giysiler açık havada değil ev içinde havalandırılmalıdır. Ağaçlık alanlarda dolaşılmamalı, deniz kıyıları tercih edilmelidir. Evde çiçek yetiştirilmemeli, tüylü hayvan bulundurulmamalıdır. Parfüm ve deodorantlardan uzak durulmalı, çarşaf ve yastık kılıfları her gün değiştirilmelidir. Bahar temizliği yaparken klorak, tuz ruhu gibi deterjanların solunmasına karşı önlem alınmalıdır. Kaloriferli odalar mutlaka nemlendirilmelidir.

        ——

        Ne tür yakınmalar meydana gelir

        Hapşırma, öksürük, göz yaşarması, burun akması ya da tıkanması, göz ve burunda kaşınma, damak ve gırtlak kaşıntısı, hışırtılı ya da hırıltılı nefes alma başlıca yakınmalardır. Burun akıntısı su gibidir. İlerlemiş olgular astım krizlerine dönüşebilir. Deri yoluyla polen teması deride kızarma, kabarma ve kaşıntıya neden olabilir. Genel bir halsizlik, bedensel ve zihinsel yorgunluk oluşur.

        ———

        İnatçı olgularda aşı tedavisi yapılır

        - Nasıl tedavi edilir?

        Sıklıkla antihistaminik ilaçlar kullanılır, acil durumlarda ise kortizon uygulanır. İnatçı olgularda aşı tedavisine başlanır. Tedavi ve koruyucu önlemler bahar mevsimince sürdürülmelidir. Zahmetsiz burun suyu: 1 litre suya 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat atıp karıştırın. Bu su ile günde 3-4 defa burun lavajı yapın.

        Diğer Yazılar