Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tiroid bezinin büyümesine Guatr denir. Bu büyüme nodüllü ya da nodülsüz olur. Nodül, tiroid bezinin bazı yerlerinin oval ya da küresel olarak birkaç milimetre ile santimetre arasında yumrulaşması demektir. Nodüler guatr, en sık iyot eksikliğinden ötürü olur. Nadiren enfeksiyon ve kanserden ötürü de olabilir.

        Muayene esnasında nodüller ele gelebilir ya da dışarıdan çıplak göz ile fark edilebilir. Nodüler guatrın kesin tanısı USG (ultrasonografi) ile konur.

        İhtiyaç halinde bu tanı, sintigrafi ile desteklenir. Guatr olmadan yani tiroid bezi büyümeden tek başına nodüller de olabilir ki bu durumda guatrdan değil yalnızca tiroid nodülünden söz edilir. Nodüler guatr, kadınlarda erkeklerden 4 kat daha fazla görülür. Tiroid nodüllerinin büyük bir kısmı iyi huyludurlar. Sınırlı sayıda bazı nodüller ise düşük de olsa kanser riski taşırlar. Soğuk nodüller genelde böyledirler. Nodüler tiroid kanserleri erkeklerde daha sık görülür. Tiroid nodüllerinin kanser riski 100’ de 5’ tir. Tiroid sintigrafisinde damar yolu ile verilen radyoizotop madde nodül tarafından aşırı miktarda tutuluyorsa sıcak nodülden söz edilir. Radyoizotop madde hiç tutulmuyorsa soğuk nodül, değişen bir şey olmuyorsa ılık nodülden söz edilir.

        Multinodüler masumdur

        Multinodüler guatr birden fazla nodülle birlikte olan guatr demektir. Genelde sorunsuz seyreder. Haşimato hastalığında görülen nodüller gerçek değil yalancı nodüllerdir. Multinodüler guatrlı olgulara iyotsuz tuz tavsiye edilir, periyodik USG kontrolleri önerilir. Sıcak nodüllerin kansere dönüşme olasılığı çok düşüktür. Sıcak nodülün çapı 3 santimetreden küçük ise izlemek yeterlidir, 3 santimetreden fazla ise tedavi edilir. Sıcak nodüller, ilaç, radyoaktif iyod ya da cerrahi olarak tedavi edilirler. Gençlerde cerrahi tedavi, yaşlılarda ise radyoaktif iyod tedavisi tercih edilir.

        Ne zaman ameliyat edilir?

        Her tiroid nodülü ya da nodüler guatr hemen ameliyat edilmez. Ancak İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi ile kanser olduğu kanıtlanan ya da kanser olasılığı yüksek olan nodüller ameliyat edilir. Çapları 3 santimetreyi aşan ve bası belirtilerine yol açan nodüller ameliyat edilirler.

        Çapları 2.5 santimetre altında olan nodüller ise ameliyat edilmez, takip edilirler.

        Kistik türleri iyi huyludur

        Kistik nodül, içinde sıvı ya da kan birikmiş olan nodüldür. Seyri en iyi olan tiroid nodülleri bunlardır. Kistik nodüllerde kanser olasılığı neredeyse yok gibidir. Kist içine kanama olursa ani büyüme ve ağrıya yol açar. Soğuk nodüllerin 100’ de 15’ i kistik nodüldür.

        İlaç ile tedavi tartışmalıdır

        Tiroid nodüllerin ilaçla tedavisi ya da baskılanması tartışılan ancak mutabık kalınmayan bir konudur. Bu amaçla sentetik tiroid hormonları kullanılır. İyi huylu, tek, soğuk nodüllerde ve Haşimato hastalığında ilaç kullananlar da vardır, kullanmayanlar da...

        Hangi koşullarda müdahale olmalı

        -Kanser ya da kanser kuşkusu olanlar

        -4 santimetreden büyük ve kistik olanlar

        -3 santimetreden büyük ve sıcak olanlar

        -Yemek borusuna baskı yapanlar

        -Soluk borusuna baskı yapanlar

        Diğer Yazılar