Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen ana damarların işlevlerini yitirmesi demektir. Koroner arter hastalığı dünyada en önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Doğuştan gelen ender anomaliler dışında en büyük sorun koroner damarların aterosklerozudur.

        Ateroskleroz, kandaki LDL kolesterol düzeyinin artışından ileri gelen bir çeşit damar sertleşmesidir. Ülkemizde 10 milyonu aşkın erişkinde LDL kolesterol yüksekliği söz konusudur. HDL kolesterolün düşüklüğü de tek başına ateroskleroz riskidir.

        ——

        Ne yapmalıyız?

        - Dengeli beslenin

        - Spor yapın

        - Stresten uzak durun

        - Sigara içmeyin

        - Alkolü azaltın

        ——

        Erkekler 45, kadınlar 55 yaşında yakalanır

        Sigara, hipertansiyon, diyabet, ailesel yatkınlık, aşırı şişmanlık, hareketsiz yaşam, yoğun stres, depresyon, aşırı alkol tüketimi diğer önemli risk faktörleridir. Sigaranın pasif olarak dumanına maruz kalmak bile risklidir. Aynı şeyler puro, pipo ve nargile kullanımı için de geçerlidir. 40 yaşından sonra koroner arter hastalığı riski her iki cins için yüksek olup erkeklerde kadınlardan biraz daha fazladır. Erkeklerde 45, kadınlar ise 55 yaşlarında sık görülür. Menopoz sonrası risk artar. 70 yaşlarında ise iki cins için de eşit seyreder.

        ——

        Doymuş yağ tehlikeli

        - Doymuş yağlardan uzak durun

        - Şekerden uzak durun

        - Tuzu azaltın

        - Beyaz unlu mamulleri azaltın

        - Bol sebze ve meyve tüketin

        - Günde en az 2 litre su için

        Nasıl anlaşılır?

        En önemli bulgu göğüs ağrısıdır. Son derece şiddetli bir ağrıdır. Göğüs kafesine bir yük binmiş duygusu olarak ifade edilir, çok kez sıkışma ya da daralma ile birlikte soğuk terleme de söz konusudur. Göğüs ağrısı sol omuz, sol kol ve çeneye yayılabilir ya da sadece bunlardan biriyle sınırlı kalabilir. Sırta, iki kürek kemiği arasına hatta mideye vuran ağrılar da vardır. Ağrının yayılması neredeyse kuraldır.

        AĞRI ÇENEYE VURUR

        Bu bağlamda koroner ağrısı tek bir noktadan ziyade, en az el ayası kadar geniş bir alanda dile getirilir. Üst karın, sırt ya da çeneye vuran ağrılar da olabilir. Gaz ve hıçkırık, dikkatleri tamamen sindirim sistemine çekerek yanıltabilir. Sebepsiz mide gazı, geğirme ve uzun süren hıçkırıklarda koroner arter hastalığı olasılığı vardır. Öte yandan hiçbir ağrıya neden olmayan sessiz koroner arter hastalıkları da vardır ki bunlar sıklıkla diyabet hastalarında görülür.

        Diğer Yazılar