Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sistit, mesane (idrar kesesi) iltihaplanması demektir. Sistit, her yaş ve cinste görülür. Ancak kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir. Her 4 kadından 1’i hayatının bir döneminde sistit geçirmektedir. Kadın üreme organları, anatomik olarak erkeklerden daha kısa ve anüse yakın olduğundan cinsel ilişki esnasında ya da idrar yaparken kasıklardaki bakteriler kolayca idrar yollarına bulaşmaktadırlar.

        -Neden olur?

        Sistitin en başta gelen nedeni koli bakterileridir. Dışkıda bol miktarda bulunan koli basilleri, dışkılama esnasında kasıklara ve oradan mesaneye bulaşırlar. İdrar yollarında taş, vajinal yolla kullanılan ovül ya da kremler, sistite yol açan diğer nedenlerdir. Nadiren tüberküloz ve mantar enfeksiyonları da sistite yol açar.

        Gebelerin 100’ de 8’ inde idrar yolu enfeksiyonları görülmektedir. En başta görüleni ise sistittir. Gebelerde idrar yolları enfeksiyonu için riskli dönem 22. haftada başlamaktadır. Bu haftadan sonra idrar yollarının düz kasları gevşemekte ve gebelik hormonları mesane reflüsüne neden olarak sistite yol açabilmektedir.

        Ne tür yakınmalara yol açar?

        - İdrar yaparken yanma ya da sızlama

        -Sık idrara çıkmak

        -İdrar kaçırmak

        -Koyu idrar yapmak

        Mutlaka duş alınmalıdır

        Evliliğin ilk günlerinde sık görülen sistittir. Nedeni cinsel ilişkidir. Cinsel ilişki ile kasık bakterilerinin mesaneye bulaşmasından ötürü olur. Balayı sistitinin önlemek için her ilişkiden önce ve sonra mutlaka duş alınmalıdır. Ayrıca ilişki sonrası mesane tam olarak boşaltılmalıdır.

        Orta yaş kadınlarda daha sık görülmektedir

        -Kronik sistit neden olur?

        İnterstisiyel sistit, hiçbir nedenin gösterilemediği kronik sistittir. İdrarda gizli ya da açık kanama söz konusudur. Mesane kaslarında nedeni bilinmeyen bir kalınlaşma saptanır. Duyarlı ve sosyal yönden aktif, orta yaş kadınlarda daha sık görülmektedir. Kesin tanı sistoskopi ile konur. Sistoskopide mide ülserine benzer lezyonlar görülür. İnterstisyel sistit tedaviye dirençli olup, antialerjik ilaçlardan yarar görenleri vardır.

        Üç günlük tedavi yeterli olur

        -Nasıl tedavi edilir?

        Tedavide gram negatif bakterilere etkili antibiyotiklerden biri tercih edilir. Florokinolon grubu antibiyotikler en sık tercih edilenidir. Basit sistit için üç günlük tedavi yeterlidir. Sistit, 1-2 hafta içinde ayni bakteri ile tekrar ederse uzun süreli tedaviye geçilir. Bu tedavi altı haftadan önce kesilmez. Eğer altı ay sonra enfeksiyon, farklı bir bakteri ile tekrarlarsa bir kez daha kısa süreli antibiyotik tedavisi uygulanır.

        Cinsel ilişkiden sonra idrarınızı yapın

        -Ne yapmalıyız?

        Günde en az 2 litre su için. İdrarınızı tutmayın, uygun olan her yerde ihtiyacınızı giderin. Tuvalet temizliğinizi önden arkaya doğru yapın. İç çamaşırlarınızı pamuklu kumaşlardan seçin. Paçalı külot giyin, sliplerden uzak durun. Dar pantolon giymeyin. Cinsel ilişkiden sonra idrarınızı yapın. Cinsel ilişkiden önce ve sonra duş alın.

        Diğer Yazılar