Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Grip aşısı sanıldığı gibi hastalığı tamamen engellemez. Sağlıklı erişkinlerde 100’de 70, yaşlı kişilerde ise 100’de 60 oranında koruyucudur. Aşıdan sonra koruma 7 ile 14 gündür

        Herkes grip aşısı olmak zorunda değildir. 65 yaş üzerinde olanlar, kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, huzur evinde kalanlar grip aşısı olmalıdır. Grip aşısı tam olarak korumaz. Sağlıklı erişkinlerde 100’de 70, yaşlı kişilerde ise 100’ de 60 oranında koruyucudur. Aşıdan sonra koruma 7 ile 14 gün arasında gerçekleşir.

        Grip aşısı, bir yıl önce salgın yapan virüslere karşı hazırlandığı için yeni yılda antijenik karakteri değişmiş virüs salgınlarına karşı hiçbir etkisi olmaz.

        YAN ETKİLERİ DE VAR

        Grip aşısının lokal ve genel olan yan etkileri vardır. Aşı yerinde ağrı, sertlik, şişlik, morarma ve kızarma lokal yan etkilerdir. Bunlar pek ciddiye alınacak sorunlar değildir. Bu yan etkilere kolonyalı pamuk ile kompres uygulamak yeterlidir.

        Aşıyı takip eden ilk günler içinde ateş, yaygın ağrı, yorgunluk, terleme gibi sistemik yan etkiler görülebilir. Tüm bu etkiler birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Ağrı, ateş, kırıklık için gerekirse paracetamol kullanılır.

        Bazı kişilerde ise şiddetli grip tablosu oluşabilir, böyle bir deneyim yaşamış olanlara bir daha grip aşısı uygulanmamalıdır.

        Grip aşısı nadiren alerjiye de neden olabilir. Yumurta ya da adjuvan alerjisi olanlarda döküntü, ateş, nefes darlığına yol açabilir.

        Grip aşısı, ender de olsa bazı nörolojik hastalıkları açığa çıkartabilir. Bunlar arasında en sık görüleni MS (Multipl Skleroz) hastalığıdır.

        **************

        Laboratuvar sonucuna etki

        Grip aşısından sonra hepatit ve HIV testleri yanıltıcı sonuçlar verebilir. Böyle durumlarda söz konusu testler, farklı yöntemlerle tekrar edilmelidir. Grip aşısı ilaçlarla etkileşmez, ancak kanamaya eğilimli olanlar ya da kan sulandırıcı ilaç kullananlarda enjeksiyon, kas içine değil deri altına uygulanmalıdır. Aşı, erişkinlerde omuz kasına ya da deri altına uygulanmalıdır. Asla damar içine uygulanmaz. İki yaşın altındaki çocuklarda ise iç bacak kaslarına uygulanmalıdır.

        **************

        En uygun zaman eylül ve ekim

        Grip aşısı ülkemizin de dahil olduğu kuzey yarı kürede eylül ve ekim aylarında uygulanmalıdır. Çünkü içinde yaşadığımız kuzey yarı kürede grip salgınları aralık ve mart ayları arasında olmaktadır. Salgından en az üç ay öncesi bağışık olmamız gerekir ki bunu da eylül ya da ekim aylarında uygulanacak aşıyla sağlarız.

        Güney yarı kürede ise grip salgınları mayıs- ağustos ayları arasında olduğundan burada yaşayanlar ya da bu bölgeye seyahat planlayanlar, ocak ya da şubat aylarında aşı olmalıdır.

        **************

        Ateşli hastalık geçirene yasak

        - Yumurta alerjisi olanlar

        - Aşıya karşı alerjisi olanlar

        - Ateşli hastalık geçirmekte olanlar

        - 4 ayın altındaki hamileler

        - 6 ayın altındaki bebekler

        - Önceki aşılarında aşırı duyarlılık yaşayanlar

        **************

        Kimler olmalıdır?

        - 65 yaş üzerinde olanlar

        - Kronik hastalığı olanlar

        - Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar

        - Bakımevinde kallanlar

        Diğer Yazılar