Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Üst solunum yolu enfeksiyonları en sık sonbahar ve kış aylarında görülür. Engellemek için kapalı ortamlardan uzak durun, dengeli beslenin, sigara içmeyin, alkolü azaltın

        Burun ve boğazımıza dair enfeksiyonlar üst solunum yolu enfeksiyonları olarak adlandırılır. Grip ve nezle de bu bağlamda değerlendirilir.

        Üst solunum yolu enfeksiyonları en sık sonbahar ve kış aylarında görülür. Bunun başlıca nedeni hava kirliliği ve kapalı mekânlardır.

        Üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açan mikropların 100’de 70-80’i virüsler olup, sayıları 200’den fazladır. Bu kadar sık nezle olmamızın nedeni de budur. Enfeksiyonlardan ikinci derecede sorumlu olanlar ise bakteriler olup, bunların önde gelenleri A grubu beta hemolitik streptokoklardır. Öte yandan pek çok virüs enfeksiyonu iyileşirken ardından bir bakteri enfeksiyonu oluşturur, ki bu durum komplikasyon olarak değerlendirilir.

        Enfeksiyon belirtileri

        Halsizlik, kırıklık, ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı ya da tıkanıklığı, hapşırma, öksürük, baş ağrısı

        El sıkışma ile bile bulaşır

        Bulaşma, hapşırma ya da öksürük yolu ile havaya saçılan mikroorganizmaların solunmasıyla gerçekleşir. El sıkışma, öpüşme gibi doğrudan temaslar hastalığın diğer önemli bulaşma yollarıdır. Grip ve nezlenin en sık yayıldığı alanlar okul, kreş, toplu taşıma araçları ve askeri birliklerdir.

        Senede 5-8 kez normal

        Erişkinlerin senede birkaç kez, çocukların ise 5-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi son derece normaldir. Çocuklarımız, virüsler ile tanışa tanışa onlara karşı daha da güçlenir, bağışıklık kazanırlar. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma sıklığı yedi yaşından sonra azalmaya başlar. Sağlıklı bir çocuğun 10 yaşına kadar 100'e yakın soğuk algınlığı geçirmesi normaldir.

        Nezle olarak da bilinir

        Halk dilinde nezle ya da üşütme olarak da bilinir.

        Soğuğa maruz kalmakla vücut direnci düşer. Nezle ya da soğuk algınlığının etkeni çoğu kez virüslerdir.

        Burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğazda yanma, hafif baş ağrısı başlıca bulgularıdır. Çocukların nezlesinde ishal de görülebilir. Nezle belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkar. Grip ise ani ateş yükselmesi, titreme ve şiddetli baş ağrısı ile karakterizedir. Nezle 3-7 günde iyileşir, bir günden kısa süreni de vardır.

        Risk faktörleri nelerdir?

        Sigara, alkol, havasız ve rutubetli ortam, kirli hava önemli risk faktörleridir. Katalitik ve elektrikli sobalar hastalığı kolaylaştıran ısıtıcılar olup risklidirler. Doğuştan ya da sonradan bağışıklık sistemi zayıf olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, burun problemleri olanlar risklidirler. Üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı için özel bir tahlile gerek yoktur. Karakteristik yakınmalar ve muayene bulguları tanı koymak için yeterlidir. Eğer yakınmalar uzun sürer, ateş kontrol altına alınamaz ise ileri tetkikler gerekebilir. Kan sayımı yapılır, akciğer ve sinüs grafileri çekilir.

        Antibiyotiğe başlanmalı

        Üst solunum yolu enfeksiyonu sinüzit, orta kulak iltihabı veya akciğer enfeksiyonuna yol açabilir. Çok nadiren de olsa menenjite çeviren olgular vardır. Bakteri enfeksiyonlarında zaman kaybetmeden antibiyotik tedavisine başlanır. Eğer beta enfeksiyonu etkili bir şekilde tedavi edilmez ise eklem romatizması ya da nefrite yol açabilir.

        Nasıl tedavi edilir?

        İstirahat şarttır. İhtiyaç olduğu sürece ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Bol su içmek gerekir. Soğuk algınlığında antibiyotik kullanılmaz. Antibiyotik, ancak bakteri enfeksiyonu var ise kullanılır. Reçetesiz satılan grip ya da nezle ilaçları gelişigüzel kullanılmamalıdır. Bu tür ilaçların özellikle kalp ve tansiyon hastalarında son derece ciddi sorunlara yol açabileceği bilinmektedir.

        Korunma yolları

        - Kapalı ortamlardan uzak durun.

        - Dengeli beslenin.

        - Sigara içmeyin.

        - Alkolü azaltın.

        - Sarılmayın, öpüşmeyin

        Diğer Yazılar