Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bulantıya neden olan mide gribi, sıklıkla solunum yollarımızı enfekte eden virüslerin mide ve bağırsaklarımızda hastalık yapmasıdır

        Mide gribi, sıklıkla solunum yollarımızı enfekte eden virüslerin mide ve bağırsaklarımızda hastalık yapması demektir. Mide gribi en sık bulantıya neden olur. Kişinin anlam veremediği bir bulantı ve keyifsizlik, kusma, karın ağrısı ve ishale dönüşebilir.

        İshal pis kokulu ve genelde açık renklidir. Ateş pek görülmez, olsa da hafif seyreder. Mide gribi, klasik grip tablosuyla birlikte de görülebilir.

        Düzensiz beslenenlerde, fazla alkol tüketenlerde, sigara içenlerde, yoğun ilaç kullananlarda özellikle ağrı kesici ilaç alanlarda sık görülür.

        Öte yandan stres, aşırı yorgunluk ve seyahatler de mide gribine yakalanmayı kolaylaştıran başlıca nedenlerdir.

        Klasik grip gibi mide gribi de bulaşıcıdır. Bulaşma, üst solunum yolları ve eller vasıtasıyla gerçekleşir. Hapşırma, öksürme, tokalaşma önemli temas yollarıdır. Ancak, hapşırma ya da öksürme olmadan da mide gribi olabileceği unutulmamalıdır.

        Nasıl tedavi edilir?

        Öncelikle istirahat gerekir. Çocuklar okula gönderilmemelidir. Bol su tüketilmeli, yağlı, çiğ ve posalı besinlerden sakınılmalıdır. Çay açık olarak tercih edilmeli, kahve içilmemelidir. Çorba, kızarmış ekmek, patates püresi, komposto, makarna tercih edilmelidir. Haşlanmış ya da ızgara et ve tavuk tüketilebilir. Mide gribi viral bir enfeksiyon olduğundan antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Gereksiz antibiyotik kullanımı mevcut durumu daha da kötüleştirebilir. Hastalık 3-5 gün içinde kendiliğinden düzelir. Eğer düzelmez ise doktora başvurulur. Doktorunuz semptomların şiddetine göre gerek duyarsa ağrı kesici, ateş düşürücü ya da kusma giderici ilaçlar önerebilir. Bu nedenle alelacele ishal kesici ya da kusma giderici ilaçlar kullanmak doğru değildir.

        BULGULARI

        - Bulantı, kusma

        - İshal

        - Karın ağrısı

        - Yorgunluk

        - Kas ağrıları

        NE YAPMALIYIZ?

        - Bol su için

        - İstirahat edin

        - Yağlı besinlerden uzak durun

        - Alkol, sigara ve kahveyi kesin

        Diğer Yazılar