Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Vertigo, baş dönmesi demektir. Korunmak için sigara içmeyin, tuzu azaltın, kahve tüketimini azaltın, alkolden uzak durun, baş dönmesini tetikleyen pozisyonlardan sakının

        Vertigo, baş dönmesi demektir. Baş dönmesi kendisini değişik şiddetlerde gösterir. En hafif haliyle sersemlik ya da dengesizlik hissi, en şiddetli haliyle de yerinden kalkamayacak derecede sallanmak olarak dile getirilir. Vertigo, her yaş ve cinste görülür. Kadınlarda daha fazla görülmektedir. Kronik hastalıklar nedeniyle sürekli ilaç kullananlarda daha sık görülmektedir.

        Vertigoya yol açan başlıca nedenler; iç kulak hastalıkları, vestibüler nörit, beyincik hastalıkları, migren, vertebrobaziler yetmezlik, multipl skleroz, denge sinirini yakalayan tümörler, kafa travmaları, muhtelif alerjiler, yaşlılık, boyun omurlarında kireçlenmeler, boyun fıtıkları, depresyon benzeri psikiyatrik durumlar, B12 ve diğer vitamin eksiklikleri, aşırı alkol tüketimi, anemi, bazı ilaçlardır. En sık görülen vertigo tipi Benign Paroksismal Pozisyoner Vertigo olarak bilinir.

        İyi seyirli, şiddeti pozisyona göre artan ya da azalan ve periyodik olarak ortaya çıkan vertigo anlamına gelir. Asıl sebep iç kulağa ait kristallerin yerinden oynamasıdır. Kısaca BPPV olarak tanımlanır. BPPV, iç kulağın labirent sistemine ait fizyolojik bozukluklardan kaynaklanır. Bu nedenle Kulak Burun Boğaz Uzmanı tarafından takip ve tedavi edilmesi gerekir. Vertigoda en sık dile getirilen yakınma baş dönmesidir. Kişi, kendinden ziyade çevredeki eşyaların kendi etrafında döndüğünden söz eder. Baş dönmesine sıklıkla eşlik eden diğer bulgular bulantı, kusma, terleme, kulak çınlaması, işitme kaybı, görme bozukluklarıdır.

        ***********

        FENALIK HİSLERİ

        Vertigo testi nasıl yapılır?

        Bu testi yaparken kişi, aktif vertigo krizi içinde olmamalıdır. Kişi doktoru nezaretinde kendi etrafında 2- 3 dakika kadar döner ve durur. O anda gösterdiği tepkiler doktoru tarafından gözlenir. Eğer çevresindeki nesneler kendi etrafında dönmeye başlamış ise tanı vertigodur. Ayni test hasta ayakta iken öne doğru eğilerek kafası ile birkaç dakika daire çizmekle de yapılabilir. Dönmenin yanı sıra dile getirilen fenalık hisleri de vertigo lehine kaydedilir.

        ***********

        Gerçek ve yalancı

        Öncelikle tam ve sistemik bir muayeneden geçirilir. Vertigo testi yapılarak gerçek ya da yalancı vertigo arasında ayrım sağlanır. Enfeksiyon hastalıkları, kireçlenme, romatizma, anemi, vitamin ve mineral eksiklikleri, ilaç reaksiyonları dışlanır. Gerekirse KBB ve Nöroloji konsültasyonları istenir.

        ***********

        Manevra tedavisi hemen rahatlatır

        Pozisyoner vertigonunun ilk tedavi seçeneği, manevra tedavisidir. Bu manevra, kristalleri (kanalitleri) girdikleri kanaldan çıkartmayı hedefler. Kanalit Repozisyon Manevrası olarak adlandırılan bu girişim, KBB uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Diğer vertigolar ise nedenlerine göre tedavi edilir.

        ***********

        Hangi ilaçlar neden olur

        Antihipertansif ilaçlar

        Diüretikler

        Romatizma ilaçları

        Bazı antibiyotikler

        ***********

        Ne yapmalıyız?

        Sigara içmeyin

        Tuzu azalt›n

        Kahve tüketimini azalt›n

        Alkolden uzak durun

        Baş dönmesini tetikleyen pozisyonlardan sak›n›n

        Diğer Yazılar