Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        * B vitamini nedir? B vitaminleri suda eriyen vitaminler grubundandır. Suda eridikleri için vücutta depo edilmezler. Tek istisna B12 vitaminidir. B12, suda eridiği halde depo edilen yegâne B grubu vitaminidir. B12 vitamini en fazla karaciğerde, daha az miktarlarda kalp, böbrek ve yumurtalıklarda depo edilir. İyi tanınan 9 çeşit B vitamini vardır B vitaminleri tahıl, kuru baklagiller, sebze, meyve, yumurta, karaciğerde bol miktarda bulunur. B12 ve B3 vitamini et ve et ürünlerinde daha fazladır.

        *B1 ve B2 vitaminleri ne işe yararlar? B1 vitamini Tiamin olarak da bilinir. En temel işlevi şekerin yakılarak hücrelere enerji sağlanmasıdır. Eksikliğinde Beriberi hastalığı oluşur. Gereksiz ve yüksek dozlarda kullanılan B1 vitamini hipertansiyona, kafada sersemlik hissine ve uykuya eğilime yol açar. B2 vitamini Riboflavin olarak da bilinir. Eksikliği kuru kaşıntılara, ağız ve dudak çevresinde çatlaklara, dilde aftlara yol açar.

        * B3 ve B5 vitaminleri ne işe yararlar? B3 vitamini Niasin olarak da bilinir. Kan kolesterolünü düşürücü etkisi vardır. Eksikliği Pellegra denilen ve hayati risk oluşturan bir hastalığa neden olur. Pellegra; deri hastalığı, bunama ve ishal ile karakterize bir hastalıktır. B3 vitamini fazlalığında kan şekeri ve ürik asit düzeyleri yükselir, diabet ve gut hastalığı ağırlaşır. Ayrıca mide bağırsak ülserine de yol açabilir. Vitamin B5, Pantotenik Asit olarak bilinir. Koenzim A’nın yapısında bulunur. Eksikliğinde yanan ayak sendromu, bulantı ve ishal olur.

        * B6 ve B7 vitaminleri ne işe yararlar? B 6 vitamini Piridoksin olarak bilinir. Sinir kas işlevlerini düzenler. Eksikliği demir eksikliğine benzer bir anemiye neden olur. Alkol, B6 vitamini emilimine engel olur. Parkinson tedavisinde kullanılan ilaçlar B6 etkisini bloke ederler. B6 vitamin fazlalığı ellerde titremelere yol açar. B7 vitamini Biotin olarak bilinir. Saç ve cilt sağlığına olumlu katkısı vardır. Bu nedenle kozmetik sanayinde sık kullanılır. Fazlalığı yüz, boyun ve göğüste ani kızarmalara, kabarmalara neden olur.

        * Folik Asit nedir? Folik asit, B9 ya da B11 vitamini olarak da bilinir. Başlıca görevi hücre çekirdeğindeki DNA ve RNA sentezini sağlamaktır. Bu nedenle gebe kalmadan 3 ay önce ve gebelik süresince alınması önerilir. Böylece doğumsal anomalilerin azalacağı umulmaktadır. Eksikliğinde kansızlık görülür, buna makrositer anemi denir. Fazlalığında B12 vitamin düzeyini maskeler, epilepsi ilaçlarının etkilerini bloke eder.

        * B12 vitamini nedir? Kobalamin olarak da bilinir. Beyin ve sinir hücrelerinin sağlıklı işlevleri için şarttır. B12 gibi hücre çekirdeği olgunlaşmasına da etkilidir. Eksikliği kansızlık, bunama ve Alzheimer Hastalığı’na yol açar. Fazlalığına dair ciddi bildirimler yoktur.

        Diğer Yazılar