Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Huzursuz bacak sendromu nedir?

        Huzursuz bacak sendromu, yalnızca sahibini değil çevresini de huzursuz eder. Ayak ya da bacaklarda tarifi zor olan bir yanma ve uyuşma duygusu söz konusudur. Yaşanır ama tarif edilemez. Bu duygu, kalitesiz bir uykuya neden olur. Uykusuzluk ise ertesi gün, son derece düşük bir performansa yol açar.

        Bulguları nelerdir?

        Huzursuz bacak sendromunda yakınmalar istirahat halinde ortaya çıkar. Aktif haldeyken bacak rahattır. Kişi, bu nedenle sık sık ayağa kalkıp dolaşma ihtiyacı duyar. Bu özellik, onu diğer hastalıklardan ayıran en önemli bulgudur.

        Ailesel midir?

        Anne ya da babada huzursuz bacak sendromu varsa çocuklarda da görülme olasılığı vardır. Bu mutlak değildir ancak dikkate almakta fayda vardır.

        Çocuklarda görülür mü?

        Huzursuz bacak sendromu çocuklarda da görülür. Çocuklar bu duygularını çok kez, “Kemiklerim kaşınıyor” gibi naif duygularla dile getirir.

        Nasıl teşhis edilir?

        Huzursuz bacak sendromu tanısı için özel laboratuvar testleri yoktur. Tanı karakteristik yakınmalar ile konur. Ancak muhtemel kas kemik hastalıklarını dışlamak için bazı temel tetkikler gerekebilir.

        Nasıl davranmalıyız?

        Spor son derece yararlıdır. Sağlık sorunu yok ise keyif veren bir spor mutlaka yapılmalıdır. Yeme içmeye özen gösterilmelidir. Üç ana ve üç ara öğün ile beslenmek ilke olmalıdır. Ara öğünlerde meyve tercih edilmelidir. Kolesterol ve şeker yüksekliği varsa yağ ve şekerden uzak durulmalıdır.

        Ayakkabı ve çorap rahat olmalı, sıkmamalıdır. Gün içinde fırsat buldukça ayakları bir iskemleye uzatarak dinlenilmelidir. Gece yatmadan önce hafif germe egzersizleri ve ılık duş yararlıdır.

        Nelerden sakınmalıyız?

        Sinir sistemini uyaran keyif verici bağımlılıklardan uzak durulmalıdır. Bunların başında sigara gelir. Yanı sıra kahve, neskafe, çay tüketimi de azaltılmalıdır. Sinir sistemine doğrudan etkili antidepresif ilaçlar, dolaylı etkili beta bloker ilaçlar, östrojen preparatları, alerji tedavisinde uzun süre kullanılan antihistaminik ilaçlar, yakınmaları daha da şiddetlendirir. Bu ilaçlar tek başlarına bile huzursuz bacağa neden olabilir.

        Nasıl tedavi edilir?

        Huzursuz bacak sendromu yaşayanların çoğunda, beyinde dopamin ve demir eksikliği görülmüştür. Bu nedenle tedavide bu ikisi tercih edilir. Analizler demir eksikliğine işaret etmese de küçük dozda demir yararlıdır. Dopamin grubu ilaçlar, mutlaka doktorunuzun kontrolünde kullanılmalıdır.

        Neden olan ilaçlar

        Antidepresan

        Östrojen

        Lityum

        Antihistaminik

        Beta bloker

        Kalsiyum blokeri

        Ne yapmalıyız?

        Sigarayı bırakın.

        Alkolü azaltın.

        Rahat ayakkabı giyin.

        Yatmadan önce ılık duş alın.

        Diğer Yazılar