Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Duyarlı olmak hoş, güzel ama bir yere kadar. Hani Can Baba da derdi ya; ‘’Bağlanmayacaksın bir şeye, öyle körü körüne” diye... Hassas Bağırsak Sendromu da öyle... Dert çok, ama çarenin çoğu sende...

        İrritabl Barsak Sendromu nedir?

        Kısaca İBS olarak bilinir. Dilimizde, Hassas Bağırsak Sendromu olarak ifade edilir. En karakteristik bulguları, tekrarlayan karın ağrısı ve dışkılama düzensizliğidir.

        Kimlerde görülür?

        Her altı kişiden birinde görülür. En sık 30-50 yaşları arasındadır. Kadınlarda, erkeklerden daha sık görülmektedir. 60 yaş üzerinde ender rastlanır. Olguların yüzde 30’u bir bağırsak enfeksiyonu arkasından başlar.

        Psikolojik midir?

        Asla psikiyatrik bir bozukluk değildir. Böyle olmadığını ısrarla vurguluyorum. Yakınmaların abartı olduğunu söylemek son derece yanlış ve iticidir. İBS yakınmaları abartı değil gerçektir. Ancak bu yakınmalar hayatı tehdit etmez ve kansere yol açmazlar. Tekrarlayan ataklarla hastalık bir ömür boyu sürebilir ya da kendiliğinden düzelebilir.

        Bulguları nelerdir?

        Tekrarlayıcı karın ağrısı ya da rahatsızlığı, en temel bulgudur. Ağrı, çok kişi tarafından kramp ya da zonklama duygusuyla ifade edilir. En sık alt karın bölgesindedir. Çok kişi dışkılama ile hafifleyen bir ağrı tanımlar.

        Dışkı düzensizliği kural gibidir. Düzensizlik, kabız ya da diyare şeklindedir. Karın, gaza bağlı olarak şiş ve gergindir. Kadınlar, sanki hamile gibi şiştiklerinden yakınırlar. Reflü, bulantı ve halsizlik İBS’de dile getirilen diğer yakınmalardır.

        Roma kriterleri ne demektir?

        İBS tanısında kullanılan üç esas kriterdir. Bunlardan ikisi ya da fazlası, tanı koydurucudur:

        Dışkılamayla kaybolan ağrı

        Sık ya da az dışkılama ile artan ağrı

        Karın ağrısı ve düzensiz dışkılama

        Nasıl tedavi edilir?

        İBS’yi tedavi eden bir ilaç yoktur. Kullanılan ilaçlar sadece yakınmaları hafifletmek içindir. Bu nedenle ilaç seçimi hastaya ve doktora özeldir. Asla tavsiye ile ilaç kullanılmamalıdır. Önerilen ilaçların pek çok yan etkilere yol açabileceği unutulmamalıdır.

        İBS’li nelerden sakınmalıdır?

        Kafeinli içecekler

        Sakız çiğnemek

        Alkol

        Kabızlığa yol açan yiyecekler

        Diyareye yol açan yiyecekler

        Stres

        Moda diyetler

        Diğer Yazılar