Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Biçim öze, parça bütüne tabiidir. Bu, doğanın diyalektiğidir. Birbiriyle ilişkisiz gibi görünen pek çok sorun aslında bir bütüne aittir. Hipertansiyon, aritmi, kabızlık, mide ülseri, böbrek taşı, osteoporoz gibi hastalıklar, kalsiyum yükselmesinden ileri gelebilir. Bu nedenle aşırı determinizm, yüksek kalsiyum gibi risktir!

        Kalsiyum ne işe yarar?

        Kalsiyum, hayati fonksiyonların devamını sağlar. Vücudumuzda iki formda bulunur. Yararı da bu iki formuna bağlıdır. İlki, çözünmeyen kalsiyum tuzlarıdır ki bunlar, iskelet sistemine bağlanarak kemiklerin güçlenmesini sağlar.

        İkincisi, vücut sıvılarında erimiş halde bulunan kalsiyumdur. Bu ise hücrelere sürekli bir elektrik uyarısı göndererek onların canlılığını devam ettirir.

        Kalsiyum dengesi nedir?

        Kalsiyum dengesi; paratiroid bezleri, böbrekler, iskelet ve bağırsaklar tarafından sağlanır. Bu denge için gerekli olan hormonlar, paratiroid hormonu ve vitamin D’dir. Paratiroid hormonu kısaca PTH olarak ifade edilir. Paratiroid hormonu, kalsiyum dengesinde asıl koordinatördür.

        Hiperkalsemi nedir?

        Kandaki kalsiyum miktarının yüksek olması demektir. Kandaki normal kalsiyum miktarı yüzde 9-11 mg. arasıdır.

        Hiperkalsemi ne tür

        yakınmalara yol açar?

        Çok su içme ve çok idrara çıkmaktan sık söz edilir. Bunu bulantı ve kusma izler. Aşırı yorgunluk, bitkinlik, kemik ağrıları ve böbrek taşları, dile getirilen diğer yakınmalardır. Yüksek tansiyon, kalp ritm bozukluğu, gastrit ve kabızlık, ilerlemiş olgularda sıktır. İçe kapanma, isteksizlik ve benzeri sıkıntılarla ifade edilen depresif ruh halleri de ilerlemiş olgularda sık görülür.

        Hiperkalsemi neden olur?

        En başta gelen nedeni hiperparatiroididir. Diğer nedenleri ise hipertirioidi, bazı ilaçlar ve kanserdir.

        Paratiroid

        bezi nedir?

        Boyunda, tiroid bezinin hemen arkasında yer alan, her biri birkaç milimetre boyutunda olan dört adet bezdir. Kısaca PTH olarak anılan paratiroid hormonu salgılar. Bu hormon kandaki kalsiyum miktarına göre salgılanır. Kan kalsiyumu azalınca PTH salgısı artar.

        Hiperparatiroidi

        ne demektir?

        PTH’nun aşırı salgılandığı durumu ifade eder. En karakteristik iki bulgusu hiperkalsemi ve böbrek taşlarıdır. En sık kalsiyum oksalat taşları görülür. Zaman içinde kemiklerde kistleşme ve osteoporoz oluşur. Osteoporoz, alışılmışın dışında ağrılıdır.

        Hiperkalsemi nasıl

        tedavi edilir?

        Tedavi, kan kalsiyumunu yükselten nedenlere yönelik yapılır. Başka nedenler yoksa hiperparatiroidinin tek tedavi yöntemi ameliyattır.

        Hiperkalsemi yapan ilaçlar

        Vitamin D

        Vitamin A

        Tiazid

        Lityum

        Hiperkalsemi nedenleri

        Hiperparatiroidi

        Kanser

        Hipertirodi

        Böbrek yetmezliği

        İlaçlar

        Diğer Yazılar