Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Guatr nedir?

        Guatr, tiroid bezinin büyümesi demektir.

        Nodüler guatr nedir?

        Tiroid bezinin nodül ya da nodüllerle karakterize büyümesi demektir. Nodüller ele gelebilir ya da USG ile teşhis edilir. Gerekirse sintigrafi ile detaylanır.

        Tiroid nodülü nedir?

        Guatr olmadan sadece nodülün var olması demektir.

        Nodül nedir?

        Nodül, yumru demektir. Tiroid dokusunun oval ya da küresel şekilde birkaç milimetre ile santimetre arasında büyümesidir.

        En sık kimlerde görülür?

        Nodüler guatr, kadınlarda erkeklerden 4 kat fazla görülür. İyot eksikliği olan yörelerde daha sıktır. Nodüler tiroid kanseri ise erkeklerde daha sıktır.

        Nodül riskli midir?

        Nodüllerin büyük bir kısmı masumdur. Ancak bazıları az da olsa kanser riski taşır. Soğuk nodüller böyledir. Kanserleşme olasılıkları yüzde 5’tir. Bu nedenle kansere yatkınlıkları titizce taranır. Tiroid hormonu salgılayan nodüller de risklidir.

        Sıcak nodül ne demektir?

        Sintigrafi amacıyla damar yolu ile verilen radyoizotop madde, nodül tarafından tutulursa ‘sıcak nodül’ adını alır. Tutulmazsa ‘soğuk nodül’, nötr kalırsa ‘ılık nodül’ adını alır.

        Kistik nodül nedir?

        Kistik nodül, içinde sıvı ya da kan birikmiş olan nodüldür. En ılımlı seyredenidir. Kanser olasılığı yok gibidir. Kist içine kanama olursa ani büyüme ve ağrı olabilir. Soğuk nodüllerin yüzde 15’i kistik nodüldür.

        Her nodül ameliyat edilir mi?

        Hayır, her nodül ameliyat edilmez. Biyopsi ile kanser olduğu kanıtlanan ya da kanser olasılığı yüksek olan nodüller ameliyat edilir. Çapları 3 cm’yi aşan ve sıkıntılara yol açan nodüller ameliyat edilir. Çapları 2.5 cm. altında olan nodüller ise ameliyat edilmez, izlenir.

        İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi (İİAB) ne demektir?

        Tiroid nodüllerinin ayırıcı tanısı için başvurulan girişimdir. Bu girişim ultrasonografi eşliğinde yapılır. Uygulanacak tedaviye yol gösterir. Patoloji sonucu, kanser ya da kanser kuşkusu ise ameliyat edilir.

        Nodüler guatr için ilaç gerekir mi?

        Hayır, rutin olarak gerekmez. İyi huylu, tek ve soğuk nodüllerde ve haşimato hastalığında baskılamak amacıyla ilaç denenir.

        İlaç nasıl uygulanır?

        İlaç tedavisi gençlerde uygulanır, yaşlılarda tercih edilmez. Bunun için ‘levotiroksin’ kullanılır. Bir yıl içinde nodülde bir küçülme olmazsa tedaviye son verilir. Multinodüler guatrı olanlara, iyotsuz tuz tavsiye edilir.

        Sıcak nodüller nasıl izlenir?

        Sıcak nodüllerin kansere dönüşme olasılığı çok düşüktür. Ancak bir kez biyopsi yapılması uygun olur. Sıcak nodül çapı 3 cm’den küçükse periyodik izleme yeterlidir. Çapı 3 cm’den fazla ise radyoaktif iyot ya da cerrahi tedavi uygulanır.

        Multinodüler guatr nedir?

        Birden fazla nodülle birlikte olan guatr demektir. Genelde komplikasyonsuz seyreder. Haşimato hastalığında yalancı nodüller karakteristiktir.

        Hangi nodüller ameliyat edilir?

        Kanser ya da kanser kuşkulu

        4 cm’den büyük kistik

        3 cm’den büyük sıcak

        İlaca rağmen büyüyen

        Yemek ya da soluk borusuna baskı yapan

        Diğer Yazılar