Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        - Bahar Alerjisi nedir?

        İlkbaharda ağaç polenlerinin neden olduğu bir alerjidir. Eskiden saman nezlesi olarak da bilinirdi. Hastalığın görüldüğü organlara göre alerjik rinit, alerjik konjonktuvit isimleri de alır.

        Alerjik hastalıklar dünyada en sık görülen hastalıklar arasında altıncı sırada yer alır. Bahar Alerjisi de alerjik hastalıklar arasında birinci sırada yer alır.

        - Kimlerde görülür?

        Genç yaşlarda daha sık görülür. Kadın erkek ayrımı yoktur. Ailesel yatkınlık vardır yani soya çeker. Ailede anne ya da babadan birinde alerji var ise çocuklarda görülme olasılığı yüzde otuz, her ikisinde de var ise yüzde altmıştır.

        - Riski var mıdır?

        Evet, vardır. En riskli olanı solunum yetmezliğine neden olanıdır. Solunum yetmezliği ile birlikte olan alerjik tablo, klasik astımdır. Astım, yaşam kalitesini düşüren ve bu nedenle bilinçli takip gerektiren bir hastalıktır.

        - Bahar alerjisi neden olur?

        Alerjiye neden olan asıl etken ağaç polenleridir. Ağaç polenleri, erkek çiçek tozlarıdır ve bahar mevsiminde rüzgârın etkisiyle kilometrelerce uzaklara taşınırlar. Çapları küçük olan polenler başta solunum yolları olmak üzere deri ve göz yoluyla vücuda yapışırlar. Yurdumuzda on bine yakın bitki türünden bin kadarının alerjiye neden olduğu bilinmektedir.

        Diğer alerjenler ise küf, gıda, parfüm, ev tozu ve çayır polenleridir.

        Yağmurlu havalarda bahar alerjisine ait yakınmalar bıçak gibi kesilir. Bunun nedeni havanın polenlerden temizlenmesidir

        - Ne tür yakınmalara yol açar?

        Hapşırma, öksürük, göz yaşarması, burun akması, göz ve burunda kaşınma, damak ve gırtlak kaşıntısı, hışırtılı ya da hırıltılı nefes alma başlıca yakınmalardır. İlerlemiş olgular, astım krizlerine yol açabilirler. Deri yoluyla polen teması deride kızarma, kabarma ve kaşıntıya neden olur. Genel bir halsizlik vardır. Bedensel ve zihinsel yorgunluk oluşabilir.

        Bahar alerjisi nadiren kronik sinüzit ve otite yol açabilir.

        - Bahar alerjisi olanlar nasıl korunmalıdır?

        Polenlerin yayılma saatleri 05.00-10.00 arasıdır. Bu saatler arasında sokağa çıkılmamalı, ev havalandırılmamalıdır. Ev havalandırmaları 12.00’den sonra yapılmalıdır.

        Eve gelir gelmez kıyafetler değiştirilmeli, hiçbir eşya yatak odasına sokulmamalıdır.

        Tepeden tırnağa duş alınmalı, burun deliklerine kadar suyla temizlenmelidir.

        Giysiler silinmeli, yıkanabilecek olanları yıkanmalıdır. Gözlük bol su ile yıkanmalı, ayakkabılar iyice silindikten sonra kapalı bir ortamda muhafaza edilmelidirler.

        Gündüz gözlük ve şapka takılmalı, ev ve araç camları kapalı tutulmalıdır. Ev ve araçlarda polen filtreli klimalar kullanılmalıdır.

        Giysiler açık havada değil ev içinde havalandırılmalıdır.

        Ağaçlık alanlarda dolaşılmamalı, deniz kıyıları tercih edilmelidir.

        Parfüm ve deodorantlardan uzak durulmalı, çarşaf ve yastık kılıfları her gün değiştirilmelidir.

        - Nasıl tanı konur?

        Hastalık belirtileri tanı koymak için yeterlidir. Gerekirse kan ve deri testi yapılır, burun sürüntüsü alınır.

        Tedavisi nasıldır?

        Tedavide esas olan koruyucu önlemlerdir. Gerekirse antihistaminik ilaçlar kullanılır, acil durumlarda kortizon uygulanır. Çok inatçı durumlarda aşı tedavisine geçilir.

        Tedavi ve koruyucu önlemler bahar mevsimince sürdürülmelidir.

        Diğer Yazılar