Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sabırdır bir yerde hazmetmek, içine atmaktır ama içinden atmak zordur. Hazmettiğin kadar vakursundur ama bir yere kadar. Ondan ötesi hazımsızlıktır. Fonksiyonel hazımsızlık da işte budur: Yersin ama sindiremezsin!

        Dispepsi nedir?

        Dispepsi, fonksiyonel hazımsızlık demektir. Fonksiyonel hazımsızlık, organik bir bozukluğun gösterilemediği rahatsızlıktır. Fonksiyonel hazımsızlıkta en sık dile getirilen yakınmalar yemeklerden sonra ya da yemek yerken şişkinlik, erken doygunluk ve karında gerginliğe yol açan ağrılardır. Ağrılar sıklıkla karın üst yarısı ya da midede tarif edilir. Birlikte göğüs yanması ve reflü de olabilir.

        Dispepsi, her dört kişiden birinde görülür. Kadınlarda erkeklerden biraz daha fazla görülmektedir. Çocuklarda daha azdır, ergenlik çağında görülme sıklığı artar.

        Ayırıcı tanı için kronik peptik ülser, gastroözofajial reflü ve kanser mutlaka dışlanmalıdır. Bunun yolu da endoskopidir.

        Geğirmek hastalık mıdır?

        Hayır değildir. Saatte 3-4 kez geğirmek sureti ile hava yutmak tamamen normaldir. Ancak daha fazlası karında şişkinliğe yol açabilir. Geğirdikten sonra rahatlıyoruz, keyfinize bakın!

        Nasıl tedavi edilir?

        Dispepsiyi tedavi eden bir ilaç yoktur. Ancak yakınmaları azaltmaya yönelik bazı ilaçlar önerilir. Mide hareketlerini kolaylaştırıcı ilaçlar çok kişide olumlu sonuçlar verirler.

        Hazımsızlığa yol açan ilaçlar

        - Romatizma ilaçları

        - Demir

        - Potasyum

        - Antibiyotikler

        - Osteoporoz ilaçları

        Ne yapmalıyız?

        - Lokmaları iyice çiğneyin

        - Az ama sık yiyin

        - Baklagillerden uzak durun

        - Kahve ve yağlı besinleri kısıtlayın

        Hazımsızlığa yol açan besinler

        - Süt ve süt ürünleri

        - Baklagiller, bulgur, yulaf, kepek

        - Patlıcan, lahana, mısır, şalgam

        - Muz, elma, portakal

        Diğer Yazılar