Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Niçin terliyoruz?

        Aşırı sıcak, efor ya da yoğun stres sempatik sinirlerimiz aracılığıyla ter bezlerini uyardığı için terliyoruz. Terleme ile vücudumuzdan başta su ve sodyum olmak üzere bazı mineraller atılır. Artmış olan vücut ısımız da bu sayede düşer, aynı zamanda mineral dengemiz korunmuş olur. Bu nedenlerle terleme son derece yararlıdır. Ancak aşırı terleme, bazı hastalıkların belirtisi de olabilir. Aşırı sıcak, egzersiz, heyecan ile oluşan terlemelere fizyolojik terlemeler denir. Sağlıklı bir erişkinin günde 500 ml ter kaybetmesi son derece normaldir.

        Aşırı terleme nedir?

        Stres, enfeksiyon hastalıkları, hipertiroidi, şeker hastalığı, hormon hastalıkları, kalp hastalıkları, kanser ve bazı ilaçlar, aşırı terlemeye yol açan önemli etkenlerdir. Aşırı terleme en çok el, ayak, yüz ve koltuk altı bölgelerinde görülür. Her yüz kişiden biri aşırı terlemeden yakınır. Stresle oluşan aşırı terleme en sık avuç içi, koltuk altı ve kasıklarda görülür. En sık dile getirilen terleme türü de budur. Strese bağlı terleme istirahat ya da gece uykusunda pek görülmez. Tüberküloz, lenfoma, hipertiroidi ve diabet, gece terlemesine yol açan önemli hastalıklardır.

        Aşırı terleme ne tür sorunlara yol açar?

        Aşırı terleme en sık psikolojik hastalıklara yol açar. Bunların önde gelenleri anksiyete ve depresyondur. Ellerin sürekli terlemesi sosyal ilişkilerde çekincelere neden olur. Aşırı terleme su, sodyum, klor ve potasyum kayıplarına yol açarak halsizliklere ve yorgunluklara neden olur. Birlikte şeker hastalığı ya da böbrek yetmezliği var ise yorgunluk daha da ağır seyreder.

        Aşırı terleme, başta mantar olmak üzere değişik mikroorganizmaların hastalık yapmasına uygun bir ortam hazırlar. Enfeksiyonlar, terin kötü kokmasına neden olurlar.

        Yemek yerken neden terlenir?

        Bazı kişiler yalnızca yemek yerken terler. Bu tür terleme burun, alın ve dudaklarda barizdir. Acı ya da baharatlı gıdalar terlemeyi daha da provoke ederler. Aşırı olmadığı sürece normaldir. Ancak bu tür terleme, baş ve boyun bölgesi sinirlerini tutan hastalıklardan ötürü de olabilir. Bu hastalıkların başlıcaları boyun travması, enfeksiyon, sinir dejenerasyonu ya da tümöral hastalıklardır.

        Aşırı terleme nasıl önlenir?

        Önce pratik önlemler alınır. Bu amaçla pudra, sprey ya da krem kullanılır. Alüminyum bileşikli olanlar öncelikle tercih edilir. Mum deodorantlar spreylerden daha etkilidirler. Ancak hiç biri uzun süre kullanılmamalıdır, aksi takdirde deride tahrişe neden olurlar. Terleme tedavisinde uygulanan başlıca yöntemler iyontoforez, botulismus injeksiyonu ve sempatik sinir blokajıdır. Bu yöntemler ancak uzman hekim tarafından önerilmeli ve uygulanmalıdır.

        Terlemeye yol açan ilaçlar

        -Aspirin

        -Parasetamol

        -İnsülin

        -Antiemetikler

        -Oral antidiabetikler

        Ne yapmalıyız?

        -Sık sık duş alın

        -Acı ve baharat yemeyin

        -Kat kat giyinmeyin

        -Pamuklu ya da keten giyin

        -Pudra kullanın

        -Suni deriden imal edilmiş ayakkabı giymeyin.

        -İç tabanlığın antibakteriyel malzemeden üretilmiş olmasına dikkat edin.

        Aşırı terlemeye yol açan hastalıklar

        -Enfeksiyon hastalıkları

        -Hipertiroidi

        -Şeker düşmesi

        -Parkinson

        -Kalp yetmezliği

        -Aşırı şişmanlık

        -Kanser

        Diğer Yazılar