Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        - Lejyoner hastalığı nedir?

        Lejyoner hastalığı, bir tür pnömoni yani akciğer enfeksiyonudur. Havalandırma ve soğutma sistemlerinde çoğalan bir bakteriden ötürü olur.

        Bu bakterinin adı Legionella Pneumophilia’dır. Hastalığın dramatik bir öyküsü vardır:

        1976 yılında ABD’nin Philedelphia kentinde Belle Vue Stanford otelinde bir konferans amacıyla toplanan 182 Amerikan lejyonerinden 32’si aniden hastalanmış ve ölmüştür.

        Bu ölümlere soğutma sistemlerinde üreyen bir bakterinin neden olduğu anlaşılmıştır.

        Yaşanan dramın anısına bu bakteriye Legionella Pneumophilla adı verilmiştir.

        - Belirtileri nelerdir?

        Lejyoner hastalığı son derece sinsi başlar. İlk birkaç gün kırgınlık, halsizlik ve bitkinlik söz konusudur. Daha sonra ani bir ateş yükselmesi olur.

        Hızla gelişen pnömoni ise göğüs ağrısı ve öksürüğe yol açar. Bazı hastalarda karın ağrısı, ishal ve bulantı ön plandadır. Önlem alınmaz ise sinir sistemini de etkiler, menenjit tablosuna yol açar. Tedavi edilmeyenlerde aşırı sinirlilik, konsantrasyon azalması, bellek kaybı, uykuya eğilim görülür ve koma ile sonlanır.

        - Nasıl bulaşır?

        Lejyoner hastalığına neden olan bakteriler sulu, serin ortamlarda yaşar ve çoğalırlar. Bu bağlamda yüzme havuzları, banyolar, duş-çeşme başlıkları, soğutma sistemleri, ev-araç klimaları başlıca bulaşma kaynaklarıdır.

        - Nasıl teşhis edilir?

        Bakterinin yol açtığı pnömoni akciğer grafisi ile kanıtlanır. Birlikte kan sayımı yapılır ve kan sedimentasyon hızı ölçülür. Hastalık, sedimentasyon hızı ve kantitatif CRP takibi ile izlenir.

        - Nasıl tedavi edilir?

        Lejyoner hastalığı antibiyotiklerle tedavi edilir. Ciddi olgular hastaneye yatırılır. Antibiyotik tedavisine asla 2-3 haftadan önce son verilmez.

        Vücut direnci düşük hastaların tedavisi ise yoğun bakım ünitelerinde sürdürülür.

        - Klimalar ne tür hastalıklara yol açarlar?

        Klimalar en sık bakteri ve mantar kökenli hastalıklara yol açarlar. Bakteri kökenli hastalıklar, pnömoni ve sinüzittir. Mantar kökenli olanlar ise sıklıkla küf mantarlarından ötürüdür. Bunlar, solunum alerjisine neden olurlar.

        Klimalar, enfeksiyon hastalıklarının dışında fibromiyalji, baş ağrısı, kronik yorgunluk sendromu, alerji ve yüz felcine de yol açabilirler.

        Klima kaynaklı mantar, bakımı iyi yapılmayan klimaların nemlendiricilerinde üreyen bir tür küf mantarıdır.

        Klima devreye girdiği anda püskürtülen hava ile çevreye yayılır. Solunum yoluyla alınan mantar bronşlara ve akciğerlere yerleşebilir. Küf mantarı, alt solunum yollarında değişik şiddetlerde alerjik reaksiyonlara neden olur. Bu reaksiyonlar akut ya da kronik olabilir. Akut reaksiyonlar 5-6 saat içinde ortaya çıkar; şiddetli öksürük, nefes darlığı, tıkanma ve ateşe neden olur.

        Kronik reaksiyonlar ise hapşırma nöbetleri, kırıklık, nefes darlığı, iştahsızlık ve zayıflama ile karakterizedir. Her iki şekli de bronşit ve pnömoniye çevirebilir.

        - Ne yapmalıyız?

        Klimaların ısı ayarı iyi yapılmalıdır. Periyodik bakım ve temizliği ihmal edilmemelidir.

        Kimler risklidir?

        - Sigara içenler

        - Yaşlılar

        - Bebekler

        - Kronik hastalığı olanlar

        - Kortizon kullananlar

        - Aşırı alkol tüketenler

        Diğer Yazılar