Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Neden terlersin?

        Sempatik sinirlerinde oluşan doğal tepkilerden ötürü terlersin. Bu suretle vücudundan su ve çoğu sodyum olmak üzere bazı mineralleri atarsın. Terlemek, vücut ısını düşürür. Ancak aşırı terlemek, ciddi sıkıntılara yol açtığı gibi bazı hastalıkların belirtisi de olabilir.

        Aşırı sıcak, egzersiz ve heyecan halinde ortaya çıkan terlemeler genelde masumdur. Bunlara fizyolojik terlemeler de denir. Sağlıklı bir erişkin günde 500 ml kadar ter kaybeder. Aşırı terlemede bu miktar çok daha fazladır. Aşırı terleme en çok el, ayak, yüz ve koltuk altı bölgelerinde görülür. Her yüz kişiden birinde aşırı terleme vardır.

        Stresle ortaya çıkan aşırı terleme en sık avuç içi, koltuk altı ve kasıklardadır. Bu tür terleme istirahat ya da gece uykusunda pek görülmez.

        Hastalık nedeni ile ortaya çıkan terlemelerin başında enfeksiyon hastalıkları gelir. Diğer nedenler hipertiroidi, şeker hastalığı, hormon dengesizliği, kalp hastalıkları, kanser ve bazı ilaçlardır.

        Ani oluşan aşırı terlemeler şeker düşmesi ve hipertiroidi krizinde sık görülür.

        Bazı hastalıklarda gece terlemeleri tipiktir. Tüberküloz, lenfoma, hipertiroidi ve şeker hastalığı bu hastalıkların başında gelenlerdir.

        Ne tür yakınmalara yol açar?

        Aşırı terleme, içe kapanma ve depresyona yol açar. Ellerin sürekli terli oluşu toplumsal ilişkilerde çekinceye neden olur.

        Aşırı terleme ile birlikte su, sodyum, klor, potasyum kayıpları halsizlik ve yorgunluklara neden olur. Birlikte şeker hastalığı ya da böbrek yetmezliği var ise tablo daha da kötüleşir.

        Aşırı ter, başta mantar olmak üzere değişik mikroorganizmaların hastalık yapmasına elverişli bir ortam hazırlar. Enfeksiyon, terin kötü kokmasına neden olur.

        Yemek yerken terlemek uyarı olabilir!

        Bazılarımız yalnızca yemek yerken terlemekten yakınırlar. Bu tür terlemeler burun, alın ve dudaklarda belirgindir. Acı ya da baharatlı gıdalar terlemeyi provoke ederler, bu tür terlemeler aşırı olmadığı sürece masumdurlar. Öte yandan yemek yerken terleme, baş ve boyun bölgesi sinirlerini tutan hastalıklarda da ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar travma, enfeksiyon, sinir dejenerasyonu ya da tümörlerdir.

        Ne yapmalıyız?

        Öncelikle pudra, sprey ya da krem kullanın. Bunların alüminyum bileşikli olanlarını tercih edin. Mum deodorantların spreylerden daha duyarlı olduğunu unutmayın. Ancak hiç birini aşırı kullanmayın, aksi halde tahrişlere yol açabilirler.

        Suni deriden imal edilmiş ayakkabı giymeyin. Ayakkabınızın iç tabanlığının antibakteriyel malzemeden üretilmiş olmasına dikkat edin. Bunlar etkili olmaz ise iyontoforez, botulismus injeksiyonu, sempatik sinir blokajı gibi yöntemler denenir. Bu yöntemlerin öncelik sırasını ise doktorunuz belirler.

        Aşırı terleten ilaçlar

        - Aspirin

        - Parasetamol

        - İnsülin

        - Antiemetikler

        - Oral antidiabetikler

        Ne yapmalıyız?

        - Sık sık duş alın

        - Acılı, baharatlı yemeyin

        - Kat kat giyinmeyin

        - Pamuklu ya da keten giysiler tercih edin

        - Pudra kullanın

        Aşırı terleten hastalıklar

        - Enfeksiyon hastalıkları

        - Hipertiroidi

        - Şeker düşmesi

        - Parkinson

        - Kalp yetmezliği

        - Aşırı şişmanlık

        - Kanser

        Diğer Yazılar