Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Fibromiyalji nedir?

        Fibromiyalji, en az üç aydan beri devam eden kas ağrısıdır.

        Fibromiyalji dünyada en sık görülen ağrı türlerinden biridir.

        Anne ya da babada fibromiyalji varsa çocuklarda görülme olasılığı oldukça yüksektir. Nedeni tam olarak bilinmez. Fiziksel ve genetik sebepler üzerine spekülasyonlar söz konusudur.

        Fibromiyalji ne tür yakınmalara yol açar?

        Geçmeyen kas ağrıları, yorgunluk, el ve ayaklarda üşüme hissi, fibromiyaljide dile getirilen başlıca yakınmalardır.

        Yanma, sızlama ve kasılma en sık dile getirilen ağrı karakterleridirler. Ağrıyı kulunç ya da kramp olarak ifade edenler de vardır.

        Fibromiyalji yorgunluğu, sabah başlayan ve akşama doğru giderek azalan bir yorgunluktur. Kişi sanki maratondan çıkmış gibidir, kolunu dahi kıpırdatmak istemez, bitkin düşer.

        Fibromiyaljiye bağlı kas tutulması olan kulunç, çok kez sabah sertliği şeklinde başlar. Sabah yataktan kalkmak çok zordur, bu nedenle romatizma ile karıştırılır.

        İnatçı ağrılar psikolojik sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar aşırı duygusallık, alınganlık ya da karamsarlık ile karakterizedirler.

        Fibromiyalji kimlerde görülür?

        Her yüz erişkinden üç kişide fibromiyalji vardır. Kadınlarda daha sıktır.

        Genellikle genç ve orta yaşlarda başlar. Çocuk yaşlarda da görülebilir ve bu yaşlarda çok kez romatoid artrit ile karışır, hatta bu tanıyla tedavi edilir.

        Romatizmadan farkı nedir?

        Romatizmada eklem ağrıları kuraldır. Fibromiyaljide ise eklem ağrıları olmaz. Romatizmada eklem hasarları vardır, fibromiyaljide ise eklem hasarları yoktur. Kronik seyir gösterse de fibromiyalji hayati risk oluşturmaz. Fibromiyalji en sık romatizma, hipotiroidi, anemi ve enfeksiyon hastalıkları ile karışır.

        Nasıl teşhis edilir?

        Sırt kaslarımızda fibromiyaljiye özgün olarak 18 hassas nokta belirlenmiştir. Boyundan başlayıp kalçada sonlanan bu noktalardan en az 11’inde saptadığımız aşırı hassasiyeti fibromiyalji lehine kabul ederiz. Fibromiyalji tanısı koyduracak özel bir laboratuar testi yoktur. Ancak karışması muhtemel hastalıkları dışlamak amacıyla bazı testler isteyebiliriz.

        Tedavisi

        Tedavi de ilk adım iyi bir uyku düzeni sağlamaktır. İkinci adım ise kas gevşetici girişimlerdir. Masaj, fizik tedavi ve bazı ilaçlar kas gevşetmeye yönelik başlıca seçeneklerimizdir.

        Yapılacaklar

        *Uykusuz kalmayın

        *Spor yapın

        *Stresten uzak durun

        *Dengeli beslenin

        Diğer Yazılar