Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Akhisar Hasat Şenlikleri’nde ikinci gün, zeytin, zeytinyağı ürünleri ve yöresel lezzetlerin hem tanıtım hem de satışının yapıldığı, Egea Kafe olarak günlük yaşama kazandırılan yaklaşık 100 yıllık Kasaphane Binası’ndaki muhteşem kahvaltı ile başlıyor.

        Konuklar keyifle kahvaltılarını yaparken, Şenlik Düzenleme Komitesi ve Akhisar protokolünün kapının önünde beklemiş olmaları dikkatimi çekiyor. Öğreniyorum ki; Manisa’nın “Soma’daki zeytin ağacı katliamına yaklaşımı” ile dikkat çeken, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş geliyormuş.

        Vali Bey, kalabalık bir grup halinde kahvaltı masasına otururken, elimizdeki programda belirtilen Akhisar Müzesi ziyareti de zaman kaymasına uğradı. Kahvaltısını tamamlamış gazeteciler olarak kapı önünde bekleşirken, daha önceki zeytin şenliklerinden tanış olduğumuz Akhisar Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Erkin Güney çıka geldi.

        Sizleri, işletmecisi olduğum Merkez Park’ta bir nar suyu veya kahve içmeye davet ediyorum...

        Birkaç arkadaş, mis gibi nar sularımızdan son yudumları alırken, Vali Bey’in kahvaltısını bitirdiği haberi geldi ve hemen yakınlardaki Akhisar Müzesi’ne yöneldik.

        ‘Kehanet Taşı’ önünde Vali kehaneti...

        Rehberimiz, Akhisar tarihi üzerinde derin çalışmaları bulunan, müzede sergilenen antik eserlerin tamamını tanıyan Kefalettin Öz... Rehberimiz, müze giriş kapısının soluna yerleştirilmiş üzeri yazılarla dolu 2.300 yıllık mermer “Kehanet Taşı”nın sırlarını anlatırken sözü, bakanlığı sırasında müzenin yapımında emeği geçen, açılışını da yapan Ertuğrul Günay’a getirip “Tarihte, bu taşta yazanlara inanmayanların başına kötü şeyler geldi. Nitekim Ertuğrul Bey inanmadı, başına kötü şeyler geldi” dedi. Bunun üzerine Vali Bektaş, “Buna Ertuğrul Bey’i çarpan (bakanlıktan eden) kehanet taşı diyeceğiz. Bunu gazeteler de manşet yapacak, Burası marka olacak. Herkes Buraya gelecek” dedi.

        Gerçekten, zeytini, zeytinyağı, ülke çapında haklı üne kavuşmuş bunca markası bulunan Akhisar’ın “marka şehir” olmasının, “Ertuğrul Günay’ı çarpan taşa” bağlanmış olmasını taktirlerinize bırakırken, Vali Bey’in kehanetinin ne oranda gerçekleşeceğini de bekleyip göreceğiz.

        Kendisi, “Kehanet Taşı”nda yazanlara inanmış göründüğüne göre, Ertuğrul Günay benzeri bir “yanmaya” hedef olmayacak demektir...

        1650 yaşındaki ağacın altı...

        Altıncı Akhisar Zeytin Hasat Şenlikleri’nin en önemli etkinliği için yola çıkıyoruz... Komşu ilçe Kırkağaç’ın bakır Kasabası yakınlarında, “anıt ağaç” olarak tescillenmiş, 1650 yaşındaki zeytin ağacını ziyaret ve çevresinde öğle yemeği yemek.

        Haftalardır beklenen yağmurları taşıyan kara bulutlar, Soma-Kırkağaç üzerinden hızla yaklaşırken, Anıt Ağaç’ın çevresini özenle giydirilmiş masa ve sandalyelerle donatan, ikram edilecek yemek organizasyonunu da Ziyafet Restoran ekibine emanet eden yönetim, konukların beklenen yağmurda ıslanmaması için tüm tedbirleri almıştı. Ağaçlardan elleriyle zeytin toplayacakların sepetleri, boyunlarına bağlayacakları Ege poşuları, tarlanın çamuruna karşı birer çift çizme, otelde teslim edilmişti. Hafiften başlayan yağmur, tam “o ağacın altına” ulaştığımız sırada şiddetini artırırken, bu kez Akhisar Ticaret Borsası yöneticilerinden çalışanlarına kadar tüm ekip, kendi sırıl sıklam olmuşluklarına aldırmadan konuklara plastik yağmurluklar ve şemsiye dağıtmaya başladı.

        Özenle hazırlanmış masalar olduğu yerde bırakılırken, yemekler yakındaki benzin istasyonunun bitişindeki restoranına taşındı. Fedakar ekibi bu kez, masalara yerleşmiş yüzlerce konuğa tepsiler içinde yemek ve içecek taşırken gördük.

        Programın önemli bir ayağı bozulmuştu.

        Hava, kuzeyden gelen yağmurun etkisi ile bir hayli soğumuştu.

        Kalımcıların çoğu, “mekan değişiklikleri koşuşturması” sırasında ıslanmıştı.

        Ama herkes, kalplerin kaynaşması ile, aylardır beklenen bereket yağmurlarıyla ıslanmış olmanın mutluluğunu yaşıyordu...

        Yarın: Antik otomobiller arasında gala yemeği...

        Diğer Yazılar