Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Terör, operasyon baskın, kan, şehit, gözyaşı, yeniden seçim gibi iç karartıcı haberleri içinde boğulurken, nihayet çok uzaklardan, taaa Amerikalar’dan uçup gelen bir haberle sevindik. Mardin’in 6.244 nüfuslu Savur ilçesi doğumlu 69 yaşındaki Aziz Sancar isimli bir profesörümüz Nobel Bilim Ödülü’nün sahibi oldu. ...ve “Nobel Bilim Ödülü kazanan ilk Türk” unvanını, “güzel ama bir o kadar da talihsiz” ülkemize armağan etti.

        Haberi duyduğumdan beri internet sitelerinden, bu “Aziz bilim adamı”mız Prof.Dr.Aziz Sancar’ın biyografisini, doğup büyüdüğü toprakları ve Amerika’ya kadar uzanan serüvenini okuyorum...

        Aziz Sancar, 1947 yılında Mardin’in 46 kilometre kuzeyindeki tarihi ilçe Savur’da okuma-yazma bilmeyen Sancar Çifti’nin 8 çocuğundan yedincisi olarak dünyaya gelir, tırnaklarla kazına kazına yapılan bir tıp eğitimi, bir süre doktorluk ve 1997 yılında “ver elini fırsatlar ülkesi Amerika...”

        Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde profesörlük, 415 bilimsel makale, 31.330 başarılı bilim adamları değerlendirmesinden çok yüksek bir not.

        1984 yılında Ulusal Bilim Vakfı’nın Genç Araştırmalar ödülü.

        1990 yılında Amerika Fitobiyoloji Birliğinin en büyük ödülü.

        1995 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim ödülü.

        2008 yılında bilimsel nitelikleri ve insan sağlığına yapmış olduğu üst düzey katkılar nedeniyle Vehbi Koç ödülü.

        ...ve 2015, dünyanın en görkemli ödülü Nobel’e ulaşmak...

        Dünyanın baş belası, çaresiz bir hastalığın tedavisi yolunda bir kilometre taşı olmak... Dünya tıp tarihine altın harflerle isim kazımak...

        Baş döndürücü bir başarı, göz kamaştıran bir insan parıltısı...

        Kalbi ülkesinde kalmış...

        Kaydettiği tüm başarılara, doğup büyüdüğü toprakların binlerce kilometre uzağında erişmiş olsa da, aslı memleketini, akrabalarını, milletini unutmamış bir Türk evladı.

        Amerikalı eşi Prof.Gwen Boles Sancar ile birlikte bir Türk evi inşa etmek isteyen Prof.Dr.Aziz Sancar, Vehbi Koç Üniversitesi’nden kazandığı 100 bin dolarlık ödülün tamamını bu uğurda harcarken, 100 bin dolar da öz birikimlerinden harcayıp hayalini gerçekleştirmiş.

        Hay Allah senden razı olsun Aziz Hocam...

        Şu karartılan ruhumuza ferahlatıcı bir esinti gönderdin...

        İzmir için büyük tanıtım fırsatı...

        İzmir şu günlerde önemli bir ekinliği barındırıyor. 105 il ve ilçeden 52’si belediye başkanı olmak üzere 350’ye yakın bürokratın, yabancı konukların katılımıyla gerçekleştirilen Kent EXPO ve Uluslararası Sürdürülebilir Su Kongresi... Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kent EXPO’ya, “konuk ülke” Macaristan’la birlikte, başta ABD, Almanya, Avusturya, Finlandiya, Polonya, İsveç olmak üzere bir çok ülkeden katılım olmuş. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, misafirlerine İzmir’i gezdirip, halen Ankara’dan onay bekleyen Körfez Projesi’ni tanıtacakmış. İyi değerlendirilmesi gereken iyi bir tanıtım fırsatında Başkan ve ekibine kolaylıklar diliyorum.

        İlgili haberlerden sıfatlı katılımcıların listesine baktım, İzmir’de düzenlenen uluslararası bir etkinlikte “İzmir Valisi” ismini göremedim.

        Eğer çok geçerli bir mazereti yoksa; bu da bana tuhaf geldi...

        Diğer Yazılar