Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sizi bilmem ama; yıllardır her sabah güne başlarken “Yeter artık... Şu memlekette bir de iyi şeyler olsun” dediğim çok olmuştur. Kaderimize hakim olanlar hayatı o kadar hızlı yaşatıyorlar ki; bugün olanı dün olanın altında bırakmakta, geçen hafta olanı bu hafta olanın ayakları altında ezme konusunda son derece ustalar... Geçen haftaya Rus uçağının düşürülmesi ve ağır getirileriyle başlarken, üzerine iki gazetecinin “casusluk, terör örgütüne yardım” gibi suçlamalarla hapse tıkılması ile şok olduk.

        Önümüzdeki haftaya da, bu iki şok olayı alt edecek, bunları sadece ilgilenenlerin hafızalarında bırakacak başka olayların beklentisi içinde gireceğiz...

        Yine sıkça tekrarladığım “bu ülkede yorgun düştük” cümlesini bir kez daha kurup, tarihin der inliklerine dalalım...

        Pers ihtilalcisi Otan konuşuyor...

        Pers Kralı Kambiz ölünce, yerine kardeşi Smerdis’in geçeceği, ancak onun da öldüğü söylentisi yayıldı. İktidar Kambiz’in danışmanlarından Magus’un eline geçti. Aralarında Pers eyalet valilerinden birinin oğlu olan Darius’un da bulunduğu 7 suikastçı bir araya geldi ve Darius bir hançer darbesi ile Magus’u öldürdü. 7 kafadar kralı seçmek üzere toplandılar.

        İlk sözü Otan aldı:

        Arkadaşlar, aramızdan biri yarın kral olacak. Krallık ve iktidar ne güzel, ne iyi bir şey... Hepimiz kişisel tecrübelerimizden biliyoruz ki tek bin insanın hiç bir sorumluluğa ve ve kontrola tabi olmadan her istediğini yapmasına imkan veren siyesi sistemleri, sağlam ahlaki bir sisteme oturtabilmek son derece zordur. O makama yükselen en iyi, en olgun, en bilge bir insan bile olayları artık değişik algıladığı için, kötü ve tehlikeli bir biçimde değişmeye başlıyor.

        Dikkat edin; etrafını saran dalkavuklara, iftiracılara ve dedikoduculara inanmaya, hiç kimse bir kral kadar hazır değildir. Kıskançlık ve gurur, hükümdarların tipik kusurlarıdır. Kıskançlık insan tabiatının zayıflığından ileri gelir. Gurur ve iktidar insanı, insan üstü bir varlık olduğuna inandırmasının sonucu olarak doğmaktadır.

        Bu iki zafiyet tüm fenalıkların ana nedenidir. Her ikisi de insanı vahşi bir şiddete götürür. Salt iktidar, buna sahip olanın istediği her şeye hükmedebileceği ilkesine dayandığı için kıskançlık olmaması gerekir. Oysa kralların mahiyetlerine karşı davranışlarında görüldüğü gibi bu böyle olmuyor. Kral dilediği gibi yaşamaya ve en kötü şeylerden en büyük zevki almaya devam eder ve emri altında olanlardan en kabiliyetli ve erdemli olanlarını kıskanmaya başlar.

        Krala mesafeli davrandığınız zaman kendinizi majestelerinin önünde küçültmediğiniz zaman size kızar ve düşman olur. Kendinizi küçülttüğünüz zaman, aşağılık bir düzenbaz olduğunuz için sizden nefret eder. Fakat en kötüsü, eski gelenek ve töreleri bozarak kadınları zevkine esir etmesi ve insanları yargılamadan öldürmesidir. En iyisi bin halk yönetimi olan demokrasiyi getirelim...

        Darius bizi anlatıyor...

        Otan’dan sonra söz alan Darius da şöyle der:

        Arkadaşlar; güçlü, yetenekli ve iyi bir adam olmak şartıyla kralın yönetimi en iyi devlet yönetimidir. Böyle bir adamın halk üzerindeki denetimi çok güçlü olur. Düşmanlarına ve hainlere karşı tedbirleri kolayca ve gizlice alabilir. Diğer sistemlerde, üstünlük sağlamak isteyen bir grup insanın sürekli birbiri ile yarışması, şiddetli kişisel düşmanlıklara yol açar. Her biri en yüksek mevkiye gelmeyi ve yaptıkları önerilerin uygulanmasını ister.

        Böylece aralarında çatışma başlar, bu da kan dökülmesine yol açar. Ayrıca demokraside yolsuzlukların önüne geçmeye imkan yoktur. Çünkü devlet hizmetindeki yolsuzluklar menfaat gruplarının ortaya çıkmasına yol açar .

        Ayrıca geçmişte bize hizmet eden eski yasaları hemen değiştirmekten çekinmeliyiz. Aksi halde yeni yasalar bizi felakete sürükler.

        Sonuçta Darius kral olur... Ama bu konuşma sonrasında değil...

        Onu da haftaya bırakalım ve hepinize, sağlık içinde mutlu pazarlar dileyelim...

        Diğer Yazılar