Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yakın siyasi tarihimize “önemli gün” olarak geçmiş 17 Aralık’a, bir tarihi not da İzmir Büyükşehir Belediyesi düşüyor. Yıllardır hazırlıkları süren, zaman zaman çıkmaza, uyuşmazlığa, anlaşmazlığa, yetki çatışmasına uğrayan kentsel dönüşümde ilk ihale 17 Aralık’ta yapılıyormuş.

        Sorun büyük, iş kolay değil...

        Zaten önemi de buradan geliyor...

        Yıllarca terörden, yokluktan, kıtlıktan kaçan, biraz da yaşam macerası seven Anadolu insanı, yeni yaşam yeri olarak seçtiği İzmir’in yüzde 60’ını plansız, programsız yapı ile donattı... Tek örnek vereyim; şu anda belediyelerin, hükümetlerin gözü önünde boy atan plansızlık ucubesi Bayraklı sırtlarında, 1960-1965 yıllarında tek bina yoktu... Sağlıksız şehirleşme, seçim öncesi elektrik, su, tapu sözleriyle yasal ucubeler haline getirildi.

        Son 60-70 yıldır, bu ülkenin her kademeden siyasi koltuklarını işgal edenler, İzmir için çok ağır ve bir o kadar da çirkin mirasın yaratıcıları oldu. Şu sıralar, kentsel dönüşümle bu çirkin mirası ortadan kaldırmaya doğru ilk adımı atıyormuşuz.

        YEŞİLDERE BEKLEMEDE

        Aslında İzmir için ilk “kentsel dönüşüm alanı”, Yeşildere vadisiydi... Orada yer alan çirkin yapılarda bu kenti utancı olan, havasını kirleten onlarca deri işletmesi 25 yıl kadar önce Menemen Maltepe’de yapılan yeni siteye taşınalı 25 yıl oldu. O zamanlar adı “kentsel dönüşüm” değildi ama, çirkinlikler yıkılacak, yerine güzellikler gelecekti... Ama hepimiz canlı şahidiz ki; orası hala harabe yapılarla bu kentin yüz karası olmaya devam ediyor... O zamanlar kah zorlama, kah kente vefa bilinciyle terk edilirken verilen yetkili sözleri ise hala ortada yok. Geçenlerde bir yerlerde “Yeşildere Projesi”nin adı geçince bayağı memnun oldum.

        Devamında da, acaba şu kentsel dönüşümün bir ayağı da Yeşildere Vadisi’nden başlasa, iki kanadındaki çirkin ve sağlıksız yapıları yiyerek ilerlese ilerlese olmaz mı?... Kadifekale sırlarındaki sağlıksız binlerce yapıyı kavgasız-gürültüsüz ortadan kaldırma gibi önemli bir başarıyı puan hanesinde bulunduran İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan, uzman ve bürokratlarının bunun da üstesinden geleceğine inanıyorum.

        Yeter ki, merkezi hükümet destek olsun...

        Belediye meclislerinde “yapılan işlerin eleştirecek bir yönü olabilir mi?” diye kafa yoran yerel muhalefetin de, kentsel dönüşüm alanındaki engelleri kaldırmaya çaba göstermesi en hayırlı iş olacaktır...

        Diğer Yazılar