Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Edremit’te geçtiğimiz hafta sonu, artık geleneksel hale getirilen Zeytin Hasat Sonu (MECİ) Şenliği’nin konukları arasındaydım. İzmir’den diğer davetli sevgili dost Prof.Dr.Suat Çağlayan’la birlikte cuma sabahı yola çıktık. Yanımızda, Suat Hoca’nın, Edremitliler’in beğenisine sunacağı “Zeytin Ağaçları” fotoğrafları serisi de var.

        Dondurucu soğukların soluklandığı pırıl pırıl güneşli bir günde Edremit’e yaklaşırken, çok sayıda efsaneye ilham kaynağı olmuş muhteşem Kaz Dağları, tepesine oturttuğu bem beyaz karlardan tacı ile bizi selamlıyor. İlçeye girişte de şoförümüz Osman, Edremit’e ayak basar basmaz bizi Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Uzmanı Gülbahar Bilgiç’e emanet ediyor.

        Gülbahar Hanım, sanki doğuştan insanlarla ilişki uzmanı. Üzerimize adeta püskürttüğü pozitif enerji ile yol yorgunluğumuzu anında alıyor. Derken Türkiye’nin belki de en kıdemli (en uzun süreli) Başkanı Kamil Saka, samimi cümlelerle bize “ne iyi etmişiz de gelmişiz” dedirtiyor.

        Üç günlük yoğun programın ilki kortej yürüyüşü... Ticaret Odası binası önünden başlayacak, Hükümet Meydanı’nda yerini protokol konuşmalarına bırakacak...

        VATANDAŞ İLGİSİ ARTIYOR

        Geçtiğimiz yıla göre çok daha kalabalık olan kortejde, zeytinciliğin tüm sembollerine yer verilmiş. Sırıkla zeytin indiricilerden tutun da, el sepetlerine, toplayıcı kadınlara, eskilerde zeytin çuvallarını taşımada kullanılan süslü develere, onların yerini alan zeytin fidanları ile donatılmış traktörlere kadar... Her taraf bayrak, özellikle de İzmir Ticaret Odası’nın sembolleştirdiği kalpaklı Atatürk fotoğraflı bayraklarla dolu...

        Kortej yürüyüşünde bir çift de “yürüyen heykel”e yer verilmişti. Yüzleri dahil tepeden tırnağa gümüş rengine boyanarak heykelleştirilmiş bir kadınla bir erkek. Her ikisi de, saatlerce rol gereği kalmanın da bir sanat olduğunu hepimize gösterdi.

        Derken öğle yemeği vakti... Bu kez, Edremit ve çevresi zeytinciliğinin görünmez kahramanlarından Murat Küçükçakır devreye giriyor. Murat Bey, Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürü... Ekip arkadaşları ile birlikte hem dünya zeytincilik literatürüne “Edremit Zeytini” olarak geçen zeytin ağacı türünün korumacılığı, hem de zeytin üreticilerinin dünyanın en verimli zeytin ağacı türleri ile tanışmasını sağlıyor. Tarla tarla gezerek zeytin üreticisini her türlü olumsuzluğa karşı uyarıyor, eğitiyor, daha kaliteli, daha verimli hasatın rehberliğini yapıyor.

        Murat Küçükçakır’ın öğle yemeği için tercihi Cumhuriyet Lokantası... Duvarları tarihi sembollerle dolu lokanta tıklım tıklım... Gördük ki; tarihi lokantanın sahip ve çalışanları, ilk günkü özenli standart, lezzet ve hijyeni gelecek kuşaklara taşımaya hazır. Yemekler ise, tek kelime ile nefisti...

        Yarın: Öyle bir Başkan ki...

        Diğer Yazılar