Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İhracatta sıkıntılı yıllar yaşadığımız şu yıllarda, eğer bir ihracat dalında faaliyet gösteren insanlar, “biz ihracatımızı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 425 artırdık” diyebiliyorsa ve bunu da resmi rakamlarla önünüze koyuyorlarsa, alkışın en büyüğünü, madalyanın en değerlisini, özellikle de hükümet ilgisinin en sıcağını sonuna kadar hak ediyorlar demektir.

        Ege Zeytin ve Zeytin İhracatçıları Birliği’nin (EZZİB sofralık zeytin ve zeytinyağı ihracatında gösterdiği olağanüstü başarıdan söz ediyorum.

        Açıklamayı, kurumun Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er’den dinledim...

        Son yılların trendidir; eskilerde basın mensuplarının karşısına geçip, kimin alınıp, kimin kızacağına bakmadan sektörünün sorunlarını çatır çatır dile getiren, sivil toplum örgütü yöneticileri, artık çekingen birer ricacı durumunda.

        Bunu, “ülkesel gelişme” hanesine kaydettikten sonra, Başkan Er’in çok haklı taleplerine gelelim... Aslında, bu ülkenin zeytin ve zeytinyağı üreticisi, tüccarı ve ihracatçısının yıllardır bıkmadan usanmadan dile getirdiklerinin bir tekrarı. Belki bu kez dinleyen olur;

        Ayçiçeği. Soya, aspir ve benzeri tarım ürünlerine verilen devlet desteğinden sofralık zeytini de yayarlandırın, hiç olmazsa kilo başına 25 kuruş prim verin. Böylece ülkemizin bu alandaki üretimi de kayıt altında olsun.

        Avrupa ülkelerinde litre başı 1.5 Euro (5.75 lira) olan zeytinyağı desteğini, ülkemizde hiç olmazsa 2 liraya çıkarın. (Üçün biri bile değil...)

        Tüm ürünlerini Türkiye pazarlarına rahatça sunan AB ülkeleri, bizim zeytinyağına komik denecek bir kota tanımakta, ilk 100 tondan sonraki ihracata ağır vergiler getirmekte, Fas, Tunus gibi ülkelere daha büyük kolaylıklar sağlanmaktadır. Bu alanda AB yetkilileriyle yeniden masaya oturulmalı, Türk zeytincisinin mağduriyeti giderilmeli.

        İlgilenenlerin bileceği gibi, ülkemizde zeytin ağaçları yasal koruma altındadır. Yani, her ne sebeple olursa olsun zeytin ağacı kesmek yasaktır. Gelin görün ki; 100 yaşında, 500 yaşındaki zeytin ağaçları inşaat için, fabrika için, sanayi için acımasızca kesilmekte, bu devletin kanun uygulayıcıları da seyretmektedir. Mevcut kanunlarda yapılacak düzenlemelerle, zeytin kesmenin önündeki engellerin kaldırılacağı, zeytinliklerde maden aramanın yonunun bile açılacağı söylenmektedir.

        Bu konudaki endişelerini de dile getiren EZZİB Başkan Davut Er, isteklerini daha doğrusu hükümetten ricalarını şöyle özetliyor: Fazla bir şey istemiyoruz... Rakip ülkeler zeytin ve zeytinyağı için ne yapıyorsa, onu yapın yeter...

        Diğer Yazılar